Letoun Solar Impulse 2 pokračuje v cestě kolem světa. Přistál v Číně

Letadlo na solární pohon Solar Impulse 2 má za sebou pátou etapu cesty kolem světa. Jeden ze švýcarských pilotů Bertrand Piccard úspěšně zdolal trasu z barmského města Mandalaj do čínského města Čchung-čching. Cesta letounu začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Piloti se pomocí letu snaží podpořit využívaní sluneční energie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solar Impulse 2 před odletem z barmského města Mandalaj

Solar Impulse 2 před odletem z barmského města Mandalaj | Zdroj: Reuters

Solar Impulse 2 přistál v čínském Čchung-čchingu kolem půl osmé večer. Pátá etapa trvala téměř 20 hodin. Za tu dobu urazil letoun 1375 kilometrů.

„Když půjde všechno dobře, čeká nás příprava na dlouhou cestu přes Tichý oceán na Havaj. Máme toho před sebou ještě hodně. Let i setkávání a diskuse s lidmi, abychom podpořili naši myšlenku zelené energie," řekl Piccard před odletem z barmské Mandalaje.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, který oba piloti André Borschberg a Bertrand Piccard vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a Spojenými státy.

Na křídlech letadla je umístěno 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Bez doplnění paliva údajně dokáže letět až šest dní. Dopravní letadla vydrží ve vzduchu 15 až 17 hodin.

Letadlo má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako trochu větší auto. Cílem odvážného letu je podle jednoho z pilotů propagace zelených technologií:

„Když jsem sám v kokpitu, je to zábava, ale nikdo jiný z toho nic nemá. Díky našemu dobrodružnému letu ovšem přitáhneme pozornost lidí k novým technologiím. Snad pochopí, proč to děláme. Zamyslí se nad tím, jak využívat nové technologie, jak nahradit staré životní prostředí zatěžující technologie novými, čistými technologiemi."

První etapa vedla z Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů do Maskatu v Ománu. Odtud Solar Impulse 2 letěl do Ahmadábádu v Indii. Následoval přelet Indie ze západu na východ do Váránasí.

Trasa následně vedla do města Mandalaj v Barmě a nyní letoun přistál ve městě Čchung-čching v Číně. Odtud poletí na východ země do Nankingu. Cesta kolem světa má trvat pět měsíců, z toho let činí 25 dní. Celá trasa by měla být dlouhá přibližně 35 tisíc kilometrů.

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme