Letoun Solar Impulse 2 při cestě kolem světa úspěšně překonal Pacifik

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, přistál v noci na dnešek místního času (dnes před 9.00 SELČ) úspěšně v Kalifornii, a završil tak obtížnou devátou etapu přeletu nad Pacifikem. Oblet země zahájil stroj loni v březnu v Abú Zabí a čekají ho ještě čtyři etapy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Solar Impulse 2 přelétá nad San Franciskem

Letoun Solar Impulse 2 přelétá nad San Franciskem | Zdroj: ČTK

Švýcarský pilot Bertrand Piccard dolétl po absolvování přibližně 4000 kilometrů do oblasti města San Francisco, kde několikrát přeletěl nad proslulým mostem Golden Gate.

V rozhovoru s BBC přímo z paluby stroje si posteskl, že etapa netrvala o něco déle než tři dny a noci, a obdivoval krásu výhledů na sanfranciský záliv. Přistání byl nejdříve nucen odložit kvůli silnému větru.

Piccard a jeho krajan André Borschberg zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap. Při té poslední, během letu z Japonska na Havaj, se po přehřátí zničily baterie.

Právě tato pět dní a nocí trvající, téměř 9000 kilometrů dlouhá etapa se zapsala mezi rekordy jako nejdelší nepřetržitý sólový přelet.

Cílem projektu je propagace solární energie. Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má přes 17 tisíc fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům.

Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme