Lidem v ohrožení pomůže nová aplikace. Varuje blízké a odradí útočníka

Lidem, kteří se cítí na ulici v ohrožení nebo se bojí, že se je někdo chystá napadnout, by mohla přivolat pomoc nová mobilní aplikace. Pracuje na ní absolvent brněnské techniky Filip Maleňák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone, ilustrační foto

Smartphone, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Maliňák tak navazuje na svou aplikaci Záchranka, která stiskem tlačítka přivolá sanitku. Nová aplikace ale o nebezpečí informuje vaše blízké, a to stiskem jednoho tlačítka. Odešle jim také souřadnice, kde se člověk nachází.

Zároveň dokáže telefon s nainstalovanou aplikací útočníka odradit. „Když stisknete tlačítko, telefon zároveň začne hlasitě houkat a aktivuje svítilnu. To znamená, že může vystrašit případného útočníka,“ říká Maleňák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidem v ohrožení by mohla pomoci nová aplikace. Upozorní přátele a odradí útočníka.

Podmínkou je mít chytrý telefon s GPS senzorem, naopak mobilní internet nutný není. Údaje o poloze se odešlou běžnou zprávou.

„Stiskem jediného tlačítka předstíráte, že vám někdo volá - telefon začne vytáčet, na displeji se objeví jméno a fotografie toho, kdo vám volá. Pro útočníka je to indikace, pozor, tento člověk je s někým v kontaktu, rozmyslím si, jestli ho napadnu, nebo ne,“ vysvětlil Maleňák.

Aplikace varuje rodiče, pokud dítě nedorazí do školy

V Brně, kde aplikace vzniká, řeší policisté každý rok kolem stovky loupežných přepadení. Tedy takových případů, kdy lupič například na ulici někoho okrade a při tom danému člověku vyhrožuje.

Například minulý týden v Brně pětičlenná skupinka nezletilých chlapců takto okradla seniorku. „Nějakou dobu ji pronásledovali, toho si paní všimla a volala svému synovi. Při tom jí jeden z mladíků strhl kabelku a ona upadla na zem a poranila si obličej,“ popsala mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková. Právě v takových případech by se dala aplikace použít.

Vynález českého studenta. Revoluční glukometr bez baterie se nabíjí mobilem

Číst článek

Mezi další funkce aplikace, kterou připravuje Maleňák, by měla patřit například kontrola dítěte. Pokud rodiče ví, že jde dítě do školy a dojde tam zhruba za půl hodiny, aplikace se po této době dítěte zeptá, jestli je v pořádku. Pokud výzvu nepotvrdí, automaticky rodičům přijde zpráva, kde se zrovna telefon a tedy pravděpodobně i dítě nachází.

Podle Maleňáka ale bude funkcí ještě více. Aplikace by měla být hotová v září a pravděpodobně bude ke stažení zdarma.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme