Lotyšští poslanci musí projednat návrhy, které na internetu podpoří více než 10 tisíc lidí

Prostřednictvím internetu mají Lotyši možnost navrhnout změnu zákonů. Každý může na internetové stránce Manabalss (Můj hlas) zveřejnit svůj nápad na zlepšení. Pokud ho podpoří víc než 10 tisíc lidí, poslanci se jím musí zabývat. Lidem se tak už podařilo prosadit nebo změnit sedm různých zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na počítači. Ilustrační foto

Práce na počítači. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Obyvatelům Lotyška se tak například podařilo změnit návrh starosty Rigy. Ten chtěl, aby byla hromadná doprava levnější pro ty, kteří mají v hlavním městě trvalé bydliště.

Návrh vyvolal velký odpor v celém Lotyšsku, protože ho lidé považovali za nespravedlivý. Nakonec i díky internetové platformě Manabalss platit nezačal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prostřednictvím internetu mají Lotyši možnost navrhnout změnu zákonů. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Ondřej Houska

Parlament se v Lotyšsku musí zabývat každým návrhem, který získá víc než 10 tisíc podpisů od lidí starších 16 let. Ve dvoumilionové zemi je to totéž, jako kdyby v Česku nějakou iniciativu podpořilo 50 tisíc lidí.

Madara Peipinová je jednou ze zakladatelek stránky Manabalss. Podle ní se objevují také podněty diskriminační nebo hloupé.

Takové do dalšího posuzování neprojdou. Zastaví je panel právníků, kteří posuzují, jestli je koncept v souladu se základními právními normami.

Objevují se i návrhy, které nejsou přímo nelegální, ale zato můžou být hodně kontroverzní. Už brzy překročí hranici 10 tisíc podpisů požadavek na legalizaci marihuany.

Řada poslanců už ale předem řekla, že ho v žádném případě nepodpoří. Jak ale říká Madara Peipinová, demokracie přece vyžaduje otevřenou debatu i o kontroverzních tématech.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme