Na Letné roste cirkusová rarita - šapitó plné zrcadel. Jde o repliku secesní kabaretní scény

Blíží se festival nového cirkusu Letní Letná a na jeho třináctý ročník si organizátoři přichystali specialitu. Z Belgie přivezli repliku secesního dřevěného šapitó se zrcadly. To teď tým Belgičanů dokončuje v letenském parku. Za týden v něm vystoupí francouzský soubor LIMBO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní Letná, stavba šapitó, Nový cirkus

Letní Letná, stavba šapitó, Nový cirkus | Foto: Martin Svozílek

„Na hliníkové střešní konstrukci je umělohmotná plachta a pod ní jsou upevněné plachty z červeného sametu. Jeviště má průměr deset metrů, celé šapitó pak 22 metrů. Se zrcadly prostor hned vypadá větší,“ popisuje konstrukci člen stavební skupiny belgicko-francouzského souboru LIMBO Garry Klessens.

Šapito navíc zdobí barevné skleněné vitráže. Jak Klessens přiznává, převoz zrcadel a vitráží není jednoduchá záležitost.

Aby pánové mohli šmírovat dámy

„Zrcadla v šapitó původně visela hlavně proto, aby pánové mohli pozorovat dámy, aniž o tom dotyčné věděly,“ vysvětluje Klessens, proč se těmto šapitó říká Spiegel stany.

V zrcadlových stanech kabaretní umělci vystupovali už na začátku minulého století. Hraní v těchto Spiegel stanech měly rády i swingové kapely a před pěti lety jeho půvabu podlehli i organizátoři filmového festivalu v Karlových Varech. Vybudovali v něm restauraci.

Na Letní Letné se v něm od 18. srpna představí i soubor LIMBO.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme