Nabíječku nahradí nábytek. Bezdrátově nabije telefony a počítače

Neustálé hledání nabíječky do mobilního telefonu nahradí nábytek, který sám technologická zařízení nabije. Vybitý telefon nebo počítač se jen položí na stůl a ten už se o vše postará. Nová kolekce bude používat bezdrátovou technologii Qi. Zařízení představila společnost IKEA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabíječka na mobilní telefon

Nabíječka na mobilní telefon | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Švédská firma slibuje nábytek, který bude bezdrátově nabíjet různá zařízení. Měly by to být hlavně stolečky a lampy. Nabíjet nebudou přímo kusy nábytku, ale technologie, která na nich bude ležet.

Funguje podobně jako indukční vařiče. Na plotýnku se položí hrnec, a přestože nehřeje, uvádí do varu to, co je v hrnci.

„Vytvoří se elektromagnetická energie, která se bezdrátově přenáší na určitou vzdálenost, kde se pak na základě nějakého přijímače energie zase přemění na elektrickou energii, kterou to zařízení potřebuje,“ popisuje Roman Všetečka ze serveru technet.cz.

Podložka, která bude energii vysílat, bude neustále připojená do sítě.

Novinka bude o něco dražší než klasická nabíječka. Zákazník zaplatí běžnou cenu za nábytek a k tomu za zařízení, které se teď pohybuje v řádech tisíců korun.

Telefon nebo počítač, který se bude nabíjet, musí také tento způsob podporovat. To znamená, že už v sobě bude mít zabudované speciální zařízení, které rozpozná bezdrátovou nabíječku, nebo si uživatelé budou muset přídavné moduly pořídit.

Na evropský trh by měla novinka vstoupit letos v dubnu.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme