Nabourání do iPhonu bude zřejmě složitější, Apple chce zlepšit zabezpečení telefonů

Technologická firma Apple chce zlepšit zabezpečení telefonů iPhone. Podle deníku New York Times společnost pracuje na opatřeních, která by zabránila americkým úřadům nabourat operační systém přístrojů. Reaguje tak na snahu FBI odblokovat telefon střelce z kalifornského San Bernardina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu | Zdroj: Reuters

Vláda po Applu chce, aby v telefonu vypnul funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky.

Má se za to, že původní majitel telefonu, útočník ze San Bernardina Said Farook, používal heslo ze čtyř čísel, což znamená, že existuje 10000 možných kombinací.

"Jediná cesta, jak data z telefonu dostat, je napsat software podobný rakovině. Pokud bychom znali způsob, jak je získat a neohrozit při tom stovky milionů lidí, samozřejmě bychom to udělali," zdůvodnil postup Applu šéf firmy Tim Cook v rozhovoru pro televizi ABC.

V rozhovoru pro televizi ABC Cook tvrdil, že o kontroverzním návrhu americké vlády se dozvěděl z médií, to ale protistrana odmítá a tvrdí, že Cook byl prvním, kdo o žádosti o odblokování telefonu věděl.

Apple odmítl s prolomením hesla pomoci, protože údajně není možné zajistit přístup do konkrétního telefonu, aniž by to ohrozilo soukromí dalších zákazníků.

Společnost se s vládou soudí a je prý připravená se bránit i u amerického Nejvyššího soudu. Šéf Applu Tim Cook chce o případu jednat také s americkým prezidentem.

Americká vláda opakovaně ujišťovala, že nechce přístup do telefonu sanbernardinského atentátníka získat proto, aby mohla kontrolovat i další přístroje.

Případ rozděluje společnost

Společnost Apple navrhla vytvoření výboru, který by se zabýval problematikou šifrování mobilních telefonů. Skupina by podle něj mohla řešit právě takové obdobné spory. Firma už vyzvala vládu, aby stáhla požadavek na odblokování telefonu a raději se zaměřila na výběr expertů, kteří problém vyřeší.

Do kauzy se začíná zapojovat stále více lidí, Apple vyzvaly k ústupku i někteří přeživší útoků v San Bernardinu. Stejně jako FBI tvrdí, že nejde o to rozšifrovat systém iPhonu, ale o dopadení dalších radikálů, se kterým i mohli být útočníci ve spojení.

Spor rozvířil debatu o ohrožení osobních údajů. Apple má ale zastání dalších konkurenčních firem. Vyjádřil mu jí třeba současný šéf Twitteru Jakc Dorsey. Sociální síť uvedla, že „požadavky (FBI) mohou vytvořit hrozivý precedens a mohou sabotovat snahu firem o zajištění bezpečnosti jejich výrobků.“

Na stranu společnosti se postavil také lídr Googlu Sundar Pichai. Podle něj americká vláda nutí firmy k legalizaci hackingu. Podle průzkumu veřejného mínění je americká společnost rozdělena přesně půl na půl. Na stranu Applu se logicky staví hlavně majitelé iPhonů.

Pavlína Nečásková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme