Největší výletní loď světa vyplula na svou první cestu s pasažéry

Do nizozemského Rotterdamu míří z britského Southamptonu největší výletní loď světa. Harmony of the Seas se vydala na svou první plavbu s cestujícími. Obří parník je určen pro více než osm tisíc lidí a pasažéři na jeho palubě najdou třeba basketbalové hřiště, kluziště nebo plastiku českého sochaře Davida Černého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas | Zdroj: Reuters

Loď má na výšku sedmdesát metrů a dlouhá je víc než 360 metrů. Váží skoro 230 tisíc tun. Jen pro srovnání, slavný Titanik byl dlouhý necelých tři sta metrů a vážil skoro pětkrát méně.

Někteří Harmony of the Seas přirovnávají k plovoucímu městu. Nabízí totiž cestujícím spoustu atrakcí a míst k zábavě. Kromě zmíněného kluziště a basketbalového hřiště je tam také několik bazénů i s tobogány, nebo třeba bar, ve kterém obsluhují roboti. Chod obrovské lodi zajišťuje skoro 2400 členů posádky.

Loď zdobí plastika sochaře Davida Černého. Je to obdoba pohyblivé hlavy Franze Kafky, kterou najdeme v Praze. Ta pražská je ovšem složená ze 42 otáčejících se plátů, zatímco hlava na lodi jich má jen sedm. Pro Černého šlo každopádně o velmi prestižní zakázku a pracoval na ní víc než rok. Kinetickou sochu Černý vytvářel ve francouzských loděnicích.

O plavbu na lodi je velký zájem, kromě nadšení ale vzbuzuje i kritiku. Obří výletní lodě podle ekologů patří k největším znečišťovatelům životního prostředí na světě. Spotřebovávají totiž těžkou naftu s daleko větším množstvím pevných částic, než obsahuje nafta pro auta.

Podle deníku Guardian vypustí podobně velké lodě za jednu plavbu do ovzduší tolik oxidu uhličitého, jako 83 tisíc aut.

Podobnou okázalost v turistice kritizuje například Ivan Rynda z katedry Sociální a kulturní ekologie Fakulty humanitních studií univerzity Karlovy:

„Ta doprava je hlavně naprosto zbytečná. A to je ten hlavní problém, protože k tomu, aby lidé konzumovali nějaké zážitky, nějaké atrakce, přepych, tak mohou stát. Nepotřebují někam jezdit. Jestli vám jde o ten zážitek, stačí vám skromnější loď. Pro mě to znamená perverzi.“

O plavby na zaoceánských lodích je ale skutečně velký zájem. Několik prvních plaveb na Harmony of the Seas je už teď dopředu vyprodaných. Okružní plavba je ale docela finančně nákladná. Například nejlevnější lístky na sedmidenní plavbu Středozemním mořem vyjdou pro jednoho člověka v přepočtu na nejméně třicet tisíc korun. Je ale potřeba připočítat i náklady na cestu do přístavů, odkud vyplouváte a kam míříte.

Výletní loď Harmony of the Seas | Foto: ČTK

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme