Osobní počítač slaví 35 let. Firma IBM změnila pravidla a odstartovala revoluci

Přesně před 35 lety se začaly přepisovat dějiny počítačů. Na světě se objevil první model toho, co dnes nazýváme osobní počítač neboli PC. Vyrobila ho americká firma IBM a model se jmenoval 5150. Oficiálně se začal prodávat 12. srpna 1981.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice, počítač, nehty, ženské ruce

Klávesnice, počítač, nehty, ženské ruce | Foto: Fotobanka Pixabay

První počítače byly většinou určeny pro vědecké nebo vojenské instituce a tomu odpovídala i jejich cena. Pak se na trhu objevily i první takzvané osobní mikropočítače. V jedné krabici měly vestavěný monitor, klávesnici i vlastní počítač.

Podle číslování na ně měl navazovat i IBM 5150. Podle Janka Wagnera se Sdružení přátel historických počítačů se ale v něčem lišil.

„ Do té doby si každý výrobce dělal ten počítač jakoby jedinečný a nikdo neumožňoval dalším výrobcům ho kopírovat. Koncept IBM PC definoval určité průmyslové standardy a společnost IBM umožnila dalším výrobcům vyrábět počítače podle těchto standardů,“ vysvětluje Wagner.

IBM 5150 měl jednotlivé části - jako procesor, monitor a klávesnici – oddělené a mohly navíc pocházet od různých výrobců a další komponenty se daly přidat. To výrazně snížilo cenu.

Levnější varianta počítače IBM tehdy stála kolem tisíce dolarů, což by dnes v přepočtu odpovídalo částce asi 60 tisíc korun. „Jedna varianta počítala s tím, že se bude používat v domácnostech. Jako paměťové médium se tam používal ale kazetový magnetofon a výstup byl na televizi,“ říká Wagner.

Přesto koncept osobního počítače IBM dlouhodobě uspěl. A jak firma slibovala v reklamě z 80. let, osobní počítače tohoto typu se na další desítky let staly hlavním pomocníkem pro zvládání stále složitějších technických operací.

IBM 5150 také mohl používat software i od jiných firem a otevřel spolupráci s dalšími společnostmi jako Intel nebo později Microsoft, zatímco například Apple si šel vlastní cestou.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme