Plzeň bude jako první v Česku využívat drony. Pomůžou třeba při povodních

Město Plzeň začíná používat drony. Jde tak o zatím jediné město v Česku, které získalo od Úřadu pro civilní letectví povolení pro letecké práce s takovými stroji. Město bezpilotní a dálkově ovládané letouny s kamerou využije nejen v technických kroužcích pro děti, ale i při povodních nebo v jiných krizových situacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň jako vůbec první město v ČR dostalo licenci k bezpilotním letounům

Plzeň jako vůbec první město v ČR dostalo licenci k bezpilotním letounům | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Za nápadem nechat v Plzni certifikovat letecké práce s drony stojí Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SITMP).

„My jsme chtěli dělat kroužky robotiky pro děti a drony nám přišly jako zajímavé lákadlo. Nechtěli jsme to dělat načerno, a tak jsme spustili proces certifikace. Během zhruba půl roku získávání té licence jsme ale zjistili, že se dá dron využívat i v mnoha dalších odvětvích,“ říká Šantora.

Licence na letecké práce pro komerční potřebu nyní Plzeň opravňuje k létání s drony, pořizování snímků, videí a přenosů nebo například vytváření 3D modelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň získala licenci k létání s drony. Co všechno umí a jak je město bude využívat zjišťoval Lukáš Milota

Podle zaměstnance SITMP Ondřeje Boučka ale drony dokážou i mnohem více.

„Samozřejmě je na nich kamera, v podstatě dneska v tom nejvyšším možném rozlišení. Může mít ale také například termokameru a amplion, který se může využívat při záchranných akcích či demonstracích. Standardní rychlost bývá kolem 90 km za hodinu. Byl by schopný pohybovat se do nějakých 2 kilometrů, ale zákon nám umožňuje létat pouze do 300 metrů,“ popisuje Bouček.

Drony využije město i v oblasti krizového řízení. Pomůžou integrovanému záchrannému systému, což vítá ředitel plzeňských hasičů Pavel Musil.

„Ty prostředky dokážou levným způsobem zjistit situaci na místě zásahu. Při rozsáhlých událostech, ať už jsou to požáry nebo povodně, dokážou udělat průzkum zřícených objektů, dostat se někam dovnitř, přičemž my nebudeme muset nasazovat živou sílu a ohrožovat záchranáře,“ vysvětluje.

Spolu s licencí na letecké práce získala Plzeň i povolení provozovat leteckou školu. Na létání s drony a jejich konstrukci se zaměří i chystané Centrum robotiky, které začne fungovat v lednu. Město tak chce přilákat mladé lidi k technickým oborům.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme