Posluchači vítají kvalitnější zvuk, zhodnotil ČRo experimentální digitální vysílání

Dva měsíce testoval Český rozhlas digitální vysílání. Výsledky zkoušek dnes představil na konferenci Radiokomunikace v Pardubicích. Přiblížil také plán na další digitalizaci vysílání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas Region, studio

Český rozhlas Region, studio | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Experimentální digitální vysílání spustil Český rozhlas 6. srpna. V Praze a okolí je tedy možné už dva měsíce poslouchat v lepší kvalitě všechny celoplošné stanice včetně těch, které byly doteď jen na internetu – jako Radio Wave nebo Junior.

„Tímto krokem jsme splnili, co jsme slíbili, to znamená, že jsme spustili plnohodnotné digitální vysílání. Posluchači samozřejmě kvitují zvuk, který je pro ně klíčovou záležitostí, i multimediální prvky,“ hodnotí dosavadní zkušenosti z experimentálního digitálního vysílání ředitel techniky Karel Zýka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Posluchači vítají kvalitnější zvuk, zhodnotil Český rozhlas dva měsíce experimentálního digitálního vysílání v Praze a okolí

Digitalizace vysílání je nezbytná, protože už nezbývají prakticky žádné volné analogové kmitočty. Pro posluchače to ovšem znamená nutnost pořídit si nový digitální přijímač.

„Posluchači by měli chtít přijímač digitální se značkou DAB+, který umožní i příjem nových služeb. Tyto DAB přijímače samozřejmě podporují i stávající vysílání,“ vysvětluje Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a strategii Českých Radiokomunikací.

Zkušební vysílání zatím probíhá jen v Praze a okolí. „Jsme připraveni toto vysílání rozvíjet v dalších městech tak, že bychom chtěli do konce roku 2017 pokrýt 50 procent populace a 80 procent dálničních sítí. Kromě Prahy to bude Brno, Ostrava a Plzeň,“ říká Zýka.

„Abychom toto mohli udělat, je naprosto nezbytnou podmínkou zajištění legislativního rámce pro vysílání. Je nyní v rukou ministerstva kultury a politiků, aby Českému rozhlasu umožnili řádně vysílat, abychom toto mohli rozvíjet,“ přibližuje.

Česká republika ovšem na plnou digitalizaci přejde nejdřív v roce 2025, kdy stanicím končí stávající licence na analogové vysílání. Další informace o digitalizaci najdete na stránkách www.digitalniradio.cz.

DAB (Digital Audio Broadcasting) - formát digitálního rozhlasového vysílání | Foto: Český rozhlas

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme