Světový unikát, bojový čmelák, bude od jara k vidění v Leteckém muzeu v Kunovicích

Žluté práškovací letadlo „čmelák“ zná téměř každý. Že existovala ale i vojenská verze, neví téměř nikdo. Přesto byl vyroben prototyp bojového čmeláka, který se nyní podařilo získat Leteckému muzeu v Kunovicích do své sbírky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojový letoun čmelák

Bojový letoun čmelák | Foto: Jiří Volejník, Jaroslav Kačírek, Lubomír Hubený

Žlutý práškovací letoun čmelák je v České republice legendou. Před více než třiceti lety ale otrokovická firma Moravan vyrobila na žádost tehdejší Německé demokratické republiky prototyp čmeláka Turbo Military.

„Velení východoněmecké armády přišlo s projektem na letoun zemědělského typu upraveného pro bojové nasazení, protože měli velký počet agropilotů, kteří létali práškování a ten Turbo čmelák, to je evoluční vývoj čmeláka, byl tak výkonově vysoko, že měl přebytek výkonu,“ vysvětlil vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Klasického "čmeláka" zná každý jako žluté letadlo. Bojový čmelák ale žlutý nebyl. „Mělo to standardní kamuflážní nátěr té doby u Československé lidové armády. To znamená, horní plochy byly kombinace zelené a hnědé a spodní plochy byly modré,“ dodal Hrabec.

Bojový letoun čmelák | Foto: Pavel Sedláček

Aby mohlo letadlo sloužit jako bojový stroj, muselo projít některými úpravami. „Aby mohlo nosit munici na závěsnících pod křídlem, má zesílené křídlo,“ vysvětlil Hrabec. Muselo být namontováno také elektronické ovládání závěsníků a do interiéru byl přidán zaměřovač a knipl s odpalem zbraní.

Čmelák v úpravě Turbo Military vznikl pouze jeden, protože z projektu nakonec sešlo. Letečtí nadšenci se domnívali, že letadlo už neexistuje. Před několika týdny ho ale náhodně objevil šéf kunovického muzea u jednoho sběratele v Maďarsku. K vidění bude v muzeu od jara příštího roku.

Bojový letoun čmelák | Foto: Jiří Volejník Jaroslav Kačírek Lubomír Hubený

Bojový letoun čmelák | Foto: Jiří Volejník Jaroslav Kačírek Lubomír Hubený

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme