Tahákem Dnů NATO v Ostravě bude dvojice amerických strategických bombardérů

Organizátoři letošních Dnů NATO v Ostravě potvrdili účast 21 zemí a více než stovky letadel. Návštěvníci uvidí v polovině září například strategické americké bombardéry B-1 a B-52, výjimečný konvertoplán a velkou účast bude mít německé letectvo, které ukáže v premiéře velký přepravní letoun Airbus A400.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B-52

B-52 | Foto: FAS

„Je to koncept letounu, kterým měly být vybaveny evropské armády, takže je určitě velice moderně vybavený jak avionikou, tak moderními systémy. Myslím, že pro diváky a fanoušky letectví to bude velice zajímavý zážitek,“ říká velitel vzdušných sil české armády Jaromír Šebesta.

Hlavním lákadlem bude dvojice strategických amerických bombardérů. Kromě obří B-52 přiletí poprvé i nadzvukový bombardér B-1.

„Právě díky tomu, že se účastní vojenského cvičení Ample Strike, které v těchto dnech probíhá nad územím České republiky, tak o to bylo jednání s americkou stranou jednodušší, že ten bombardér tady byl tak jako tak přítomen,“ prozradil hlavní pořadatel Zbyněk Pavlačík.

Začíná cvičení Ample Strike, účastní se ho 1500 vojáků ze 17 armád, poprvé i čeští záložáci

Číst článek

Poprvé bude možné na jedné akci vidět letové ukázky letounů Eurofighter Typhoon všech jeho evropských provozovatelů.

Německo jako speciální partnerský stát kromě letové premiéry svého Eurofighteru nabídne na statické ukázce bojové letouny Tornado a přepravní C-160.

Stejně jako loni přijedou jordánské vojačky. Příslušnice speciální ženské jednotky jordánské armády ve spolupráci s českou zásahovou jednotkou na přehlídce osvobodí rukojmí z uneseného letadla.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky se letos uskuteční 17. a 18. září na ostravském Letišti Leoše Janáčka.

Martin Knitl, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme