Toyota a Nissan svolávají další vozy k výměně vadných airbagů

Automobilky Toyota a Nissan svolávají další vozy k výměně airbagů. Důvodem jsou vadné odpalovače od firmy Takata. Společnost čelí podezření, že o nebezpečné závadě věděla. V Česku musí do servisu skoro čtyři tisíce vozů značky Nissan.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Suzuki Alto

Suzuki Alto | Foto: Suzuki

Toyota už od začátku celé kauzy svolala po celém světě do servisu 11 milionů vozů, teď mají zamířit do servisů téměř 3 miliony aut této značky, z toho více než polovina v Evropě. Nová svolávací akce se týká 24 modelů této značky z let 2003 až 2008, Nissan zase do servisu zve automobily z let 2007 a 2008.

V květnu se české zastoupení Nissanu chystalo svolat 2 tisíce vozů. Mluvčí společnosti Petr Kolář teď ČRo řekl, že celkem už je automobilů, které by měly na bezplatnou výměnu přijet, přes 3700. Toyota se zatím nevyjádřila. Honda, která v květnu svolávala asi tisícovku automobilů, zatím rozšíření akce neplánuje.

Automobilky chtějí u nejnověji svolávaných vozů nechat vyměnit vadné nafukovače airbagů. Martin Frei z magazínu Svět motorů už dříve upozornil, že závada na roznětce způsobuje, že se při výbuchu airbagu roztrhne i kovové pouzdro odpalovače.

„Úlomky plechu, když se to celé rozletí, vlastně jako střepiny vyletí zároveň s vakem do kabiny a mohou zranit posádku," vysvětlil.

Tato závada, která se projevuje hlavně na airbagu spolujezdce, dosud způsobila nejméně osm úmrtí, případů zranění je už více než stovka.

Takata upřednostnila finanční zisky před bezpečností

Americké úřady tento týden naznačily, že společnost o problémech věděla. Americký Senát dokonce ve své zprávě tvrdí, že firma Takata v letech 2009 a 2011 úmyslně pozastavila bezpečnostní kontroly svých výrobků, a to aby ušetřila na nákladech.

Senát navíc upozorňuje, že Takata dost možná ani neví, co závadu způsobuje, není proto prý vyloučené, že i nové výrobky mají vadu. I tak je ale podle amerických senátorů bezpečnější airbagy co nejrychleji vyměnit.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme