Turečtí studenti vyrobili robota, poutníka do Mekky

Trojice studentů z východoturecké provincie Bingöl vyvinula a vyrobila robota, který zvládá všechny úkony potřebné pro absolvování poutě do Mekky. Robota poutníka představili na veletrhu vědy a techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojice tureckých studentů vyvinula a vyrobila robota - poutníka (ilustrační foto)

Trojice tureckých studentů vyvinula a vyrobila robota - poutníka (ilustrační foto) | Foto: TUL - Technická univerzita v Liberci

Jednoduchá postavička má na kovovém těle bílý oděv, stejný jako poutníci do Mekky. Robot je naprogramován tak, že dokáže plnit předepsané náboženské úkony.

Například předpisově obchází maketu Kaaby, nejposvátnější stavby stojící uprostřed Velké mešity. Tu obkrouží robot sedmkrát, stejně jako opravdoví poutníci.

Vedení školy, kde přístroj vznikl, chtělo motivovat žáky ke studiu robotiky. S ideou robota - poutníka přišli samo studenti. Jeho výroba stála asi 2,5 tisíce korun. Pokud získají více peněz, robota prý naučí další náboženské povinnosti.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme