Ústecká škola zřídila minipivovar, studenty chce přilákat k chemii

Netradiční způsob, jak přitáhnout děti ke studiu chemie, vymysleli na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem. V suterénu školy zřídili minipivovar. Studenti v něm připraví nealkoholické pivo a spolu s učiteli budou jediní, kdo školní zlatavý mok ochutná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minipivovar v Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala předvádí Jan Rotenborn

Minipivovar v Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala předvádí Jan Rotenborn | Foto: Jan Beneš

„Úplně všechno budou dělat sami. Přivezeme jim suroviny - slad, chmel, vodu a kvasinky. Dostanou recepturu a všechno bude na nich,“ popisuje výrobu studentského piva zástupce ředitele ústecké školy Jan Rotenborn.

Vařením piva chce škola přilákat zájemce o studium chemie. Minipivovar má výrobní kapacitu 200 litrů piva. Zpočátku recepturu dodá profesionální sládek, studenti by ale měli také experimentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastním minipivovarem chce jedna ze středních škol v Ústí nad Labem přilákat nové studenty

„Necháme na studentech, aby také něco vymysleli. Každý sládek má svou vlastní recepturu a snaží se pivu dodat duši, aby se lišilo od ostatních. Naši studenti tak třeba vymyslí úplně nový druh piva,“ dodává Rotenborn.

Minipivovar umístěný v přízemí školy vznikal dva roky. Stál více než 1,5 milionu korun, které škola dostala z dotace. Žáci budou připravovat výhradně nealkoholický nápoj. Zlatavý mok, který se ve škole uvaří, se tam také vypije, doplňuje ředitel školy Michal Šidák.

„Pivo, které uvaříme, je pouze pro naši vnitřní potřebu. Není tedy určeno k prodeji nebo k výstavě. Je určeno k tomu, aby žáci měli možnost vyhodnocovat výsledek své práce,“ přibližuje Šidák.

První pivo chtějí uvařit ještě letos

Na vaření piva a jeho ochutnávání se žáci těší, potvrzuje studentka druhého ročníku Kristina Suchanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč rozhodli zřídit minipivovar, přiblížil ředitel Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem Michal Šidák.

„Na oboje se těším asi stejně. Při vaření se naučím něco z chemie, a kdo by se netěšil na ochutnávání,“ usmívá se dívka.

Že půjde o oživení výuky, nepochybuje ani Kristinina spolužačka Lucie: „Rozhodně to bude zábavnější a uvolňující.“

Na hodnocení piva se těší i pedagogický sbor, který se možná postaví do role degustační komise. „Máme velký pedagogický sbor, který by mohl vytvořit degustační komisi,“ uzavírá zástupce ředitele Rotenborn.

První várku školního piva chtějí na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem uvařit ještě letos.

Minipivovar v Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme