V Brně jsou k vidění moderní drony. Na jejich vývoj se zaměřují také evropské armády

Součástí výzbroje moderních armád jsou stále častěji bezpilotní letouny neboli drony. Jejich hlavními dodavateli jsou nyní Spojené státy a Izrael. Evropské státy však chtějí mít k dispozici vlastní stroje. Nové drony proto začnou společně vyvíjet Německo, Itálie a Francie. Nejnovější vojenskou techniku včetně dronů v těchto dnech představuje Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron Aeryon Scout během letu

Dron Aeryon Scout během letu | Foto: public domain, Dkroetsch

Podle prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna používá česká armáda především bezpilotní stroje americké a izraelské výroby.

„V současné době se testuje v Afghánistánu bezpilotní prostředek ScanEagle s americkou pomocí a bude tam dán do použití jednotkám, které v Afghánistánu máme. Takže my se soustředíme spíše na ty menší taktické prostředky,“ poznamenal Baloun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoj a využití bezpilotních strojů se zajímala redaktorka Tereza Kadrnožková

Stejně jako česká armáda používají drony vyrobené převážně v Americe nebo Izraeli i další evropské země, některé se však také snaží postavit se v tomto směru na vlastní nohy.

„Třeba Spolková republika Německo už na tom vývoji pracuje léta, až asi deset let. Je to skutečně velice nákladná záležitost,“ poznamenal zástupce náčelníka generálního štábu.

Snaha je to však podle něj smysluplná. „Je to určitá vojenská síla a schopnost, kterou si myslím, že je dobré, že Evropská unie bude mít a nebude závislá na tom, co je ve zbytku světa,“ dodal Baloun.

V Afghánistánu i ve Vrběticích

Česká armáda nasadila v minulosti drony do akce třeba v rámci průzkumných misí v Afghánistánu, s dálkově ovládanými letouny se však mohou či mohli setkat i lidé přímo v Česku – buď v podobě amatérských letounů, které lze běžně koupit, nebo například loni na podzim při explozích muničního skladu ve Vrběticích.

„Ve Vrběticích byly prototypy dronů z Vojenského technického ústavu, tam se nám to taky osvědčilo. Je to daleko levnější a lepší. Může to do prostředí, které je nebezpečné, spíš než vrtulník s lidskou posádkou,“ konstatoval Baloun.

Zajímavý prototyp stroje pro takové situace vzniká i v brněnském technologickém institutu CEITEC. Systém Cassandra je unikátní v tom, že propojuje pozemní výzkumné roboty právě s drony.

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně | Foto: ČTK

„Jsou tam pozemní roboti i létající roboti a všichni mohou být řízeni z jednoho místa jedním operátorem pomocí techniky, které říkáme vizuální teleprezence. Operátor má na hlavě helmu virtuální reality, přepne si na robota, na kterého potřebuje, a díky tomu může prozkoumat oblasti, kam by se jinak nedostal nebo by to pro něj bylo nebezpečné,“ přiblížil výzkumník CEITEC Luděk Žalud.

Drony se využívají i tam, kde nejde nutně o život či zdraví, například k focení map.

„Působí to jako doplněk k našim mobilním robotům, kteří mapují na zemi. Tady ten vrtulník se plánuje, že by měl autonomně vzlétnout v okamžiku, kdy už robot dál nemůže jít a je potřeba vytvořit mapu jako kdyby za tou překážkou, takže vrtulník dokáže tu mapu doplnit,“ popsal další výzkumník CEITECu František Burian.

Česká armáda používá už několik let české bezpilotní letouny Sojka, které mají výdrž kolem šesti hodin letu. Moderní stroje však ve vzduchu vydrží i více než den.

kov, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme