V Brně opravují kotel legendární lokomotivy. Šlechtična se na trať vrátí nejspíš v září

Specialisté v Brně opravují kotel legendární parní lokomotivy řady 475, které se přezdívá Šlechtična. Stotunový stroj tahal rychlíky po československých tratích bezmála pětatřicet let. Technici nyní musí vyměnit stovky kovových tyčí, které vyztužují dvojité stěny topeniště. Zpátky na kolej by se lokomotiva mohla vrátit v září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny

Technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Sváření na parním kotli vyžaduje preciznost a je fyzicky extrémně náročné. Technici vleže mašiny zespodu svařují a vyměňují na kolech takzvané rozpěrky. Polovinu práce musí pan Chromec s kolegou zvládnout uvnitř parního kotle, nebo svářejí přímo nad sebou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnští technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny. Na jejich práci se šel podívat reportér Tomáš Jelen

Mnohaměsíční práce bude už brzy u konce. Kotel je téměř připravený na tlakové zkoušky. Zpátky na koleje, do čela historických vlaků, by se lokomotiva s brněnským znakem mohla vrátit letos v září.

„Ten znak je tam proto, že je to mašinka, která jezdila pro Brno, pro brněnskou aglomeraci. Celou dobu je v Brně. Je tady provozovaná, udržovaná se vším všudy, proto taky ten znak,“ vysvětluje Alois Kotrba z depa kolejových vozidel.

Šlechtična je poslední lokomotivou, kterou dosud vlastní České dráhy. Celkem jich na konci 40. let minulého století vyrobili dělníci v plzeňské Škodovce 172 kusů.

Technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny | Foto: Tomáš Jelen

Technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny | Foto: Tomáš Jelen

Technici opravují kotel legendární lokomotivy Šlechtičny | Foto: Tomáš Jelen

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme