V Kladrubech se učí pracovat s robotickou rukou. Pomáhá rozhýbat ochrnuté prsty

Robotický skelet, díky kterému chodí i vozíčkáři, dva robotické stoly, dva roboti na rozhýbávání ramene a lokte, to všechno patří do vybavení rehabilitačního ústavu v Kladrubech u Vlašimi, který se tím řadí mezi nejlépe vybavené ústavy na světě. V tomto týdnu italský výrobce zaučuje pracovníky rehabilitace, jak pracovat s dalším přístrojem – robotickou rukou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K rukavici vedou lanka, která hýbou prsty, současně se stimuluje mozek sledováním ruky na počítači

K rukavici vedou lanka, která hýbou prsty, současně se stimuluje mozek sledováním ruky na počítači | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

Robot se dá ve stručnosti popsat jako rukavice, ke které vedou jakási táhla.

„Umožňuje to pacientovi hýbat s prsty v podstatě v jakékoli sekvenci,“ popisuje funkci stroje pracovník kladrubské rehabilitace Jakub Pětioký.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rehabilitačním ústavu v Kladrubech natáčela redaktorka Věra Hájková

Ruka se dokáže sevřít v pěst nebo třeba může něco uchopit.

„K tomu je ještě počítač, na kterém jsou nahrány pohyby, které jakoby formou 3D virtuální reality stimulují mozek, podporují neuroplasticitu,“ dodává Pětioký.

Tím, že s robotickými přístroji pacienti dokáží dělat pohyby, které jejich tělo samo nezvládá, sílí také jejich psychika.

Třeba válečný veterán Attila Fabián, který je jinak upoutaný na vozík, díky takzvanému exoskeletonu dokázal právě udělat 500 kroků.

Válečný veterán Attila Fabián udělal díky exoskeletonu už 500 kroků (na snímku s manželkou) | Foto: Věra Hájková

„Je vidět, že ta psychika se strašně moc posiluje, protože pozvolna začíná i daleko líp mluvit,“ říká jeho manželka.

V Kladrubech pomáhají kromě zraněných vojáků také lidem po dopravních nehodách. To je také důvod, proč se tam koná setkání Keep Respect, na kterém si chtějí motoristé připomínat, že se mají chovat ohleduplně a vzájemně se respektovat.

Setkání nejen motorkářů

Původně chtěli motorkáři podpořit své kamarády, kteří v Kladrubech léčí, nakonec se však ze setkání stala akce nejen pro ně.

„Takže tady máme i Míru Lysého, který se zabývá bezpečnou jízdou na motorce. Vlastně seznamuje ty nemotorkáře, na co si mají dávat pozor, když jedou coby automobilisti. Aby předvídali tak, jako musí předvídat motorkář i v podstatě každý, kdo se na té silnici vyskytuje,“ uvedla organizátorka akce Štěpánka Foxová.

Loni přijelo na Keep Respect tisíc motorek, podobné to má být i letos. Akce startuje v 10 hodin, společná vyjížďka po okolí je v plánu kolem poledne. Hlavní program začíná od 14 hodin.

ČRo, Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme