V Praze přistál Antonov 225 Mrija, největší nákladní letadlo na světě

Dvě největší letadla na světě se potkají na pražském letišti. Obří Airbus A380 pro více než 500 cestujících létá na Ruzyni každý den. Dnes na letišti přistál i unikátní ukrajinský stroj Antonov 225 Mrija, který svými rozměry a nosností slavný airbus předčí. Dokáže přepravit až 250 tun nákladu. Mrija převeze z Prahy do Austrálie obří elektrický generátor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti v Mošnově přistál největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který existuje v jediném exempláři

Na letišti v Mošnově přistál největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který existuje v jediném exempláři | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Délkou 84 a rozpětím křídel 88 metrů vzbuzuje na obloze úžas. Mriju projektovala ukrajinská kancelář Antonov. Poprvé letoun vzlétl v roce 1988.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském letišti přistane největší nákladní letadlo na světě, Antonov 225 Mrija. Z Prahy do Austrálie převeze obří elektrický generátor

„Rusové nechali vyvinout speciální letadlo k dopravě svého raketoplánu Buran. A ještě navíc bylo schopné do trupu pojmout kus té rakety. To je jediný kus, který byl postaven,“ říká letecký expert Martin Salajka.

Pro letoun se ale poté našlo jiné uplatnění. „Vejdou se do něj tanky a jiná vojenská technika, případně průmyslová zařízení. Je to unikát, který je neustále v permanenci a létá po celém světě,“ vysvětluje Salajka.

Odveze 120tunový generátor

Mrija odveze z Prahy obří elektrický generátor o váze 120 tun vyrobený v Plzni. „Bude putovat do Austrálie, do rafinerie nedaleko Perthu. Obvykle se takto rozměrné náklady přepravují námořně, nicméně tady se jedná o nutnost rychlého dodání na místo,“ říká Martin Bacílek z logistické firmy DB Schenker, která si Mriju objednala.

Cena za rychlejší leteckou přepravu je ale také několikanásobně vyšší než za převoz po moři. Mrija má v Praze přistát dopoledne, s nákladem odletí ve čtvrtek.

„V době, kdy bude Antonov stát u cargo terminálu, kolem něj může pojíždět na vzlet A380, tedy největší dopravní stroj pro přepravu cestujících,“ upozorňuje Marika Janoušková z Letiště Praha na setkání dvou obrů.

Antonov 225 Mrija | Foto: Český rozhlas


Jaroslav Skalický, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme