Ve Walesu plánují obří přílivovou elektrárnu za miliardu liber

U velšského města Swansea má vzniknout obří umělá laguna, kde má síla přílivu vyrábět elektřinu. Impozantní projekt budoucnosti má ovšem svá ekologická a hlavně finanční úskalí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt přílivové elektrárny společnosti Tidal Lagoon Power u velšského města Swansea

Projekt přílivové elektrárny společnosti Tidal Lagoon Power u velšského města Swansea | Foto: Tidal Lagoon Power

Nápad využívat k výrobě elektřiny sílu a pravidelnost mořského přílivu není nový. V Británii ale chtějí tenhle nápad posunout dál a produkovat energii v obřích umělých lagunách.

Zatím nejdál je projekt přílivové laguny u města Swansea ve Walesu. Tam by měla vzniknout umělá hráz o délce pěti mil, která by zasahovala dvě míle směrem do moře. Uvnitř hráze by měly být zabudované turbíny, které by pro výrobu elektřiny využívaly různé výšky hladiny vody uvnitř laguny a na volném moři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném projektu lagunové elektrárny u velšského města Swansea mluvil zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

Jde v podstatě o princip zdymadla. Turbíny má pohánět hmotnost vody. Mohly by vyrábět elektřinu pro 155 tisíc domácností.

Generální ředitel společnosti Tidal Lagoon Power Mark Shorrock projekt na BBC logicky hájil:

„Pojďme využít tu volnou sílu, kterou vytváří tanec mezi Měsícem a naší planetou. Pojďme dalších 120 let vyrábět elektřinu, která nabízí velkou jistotu a bude levná po dlouhou dobu. Jen to bude vyžadovat malou počáteční investici.“

Ovšem ta investice ve Swansea činí miliardu liber, tedy přes 37 miliard korun. Pokud by větší část této investice měli zaplatit daňoví poplatníci, staví to projekt do jiného světla.

Má se také za to, že společnost Tidal Lagoon Power bude žádat dotovanou cenu elektřiny ve výši v přepočtu 6200 korun za každou megawatthodinu, a to po dobu 35 let. To je skoro čtyřnásobek současné britské tržní ceny. A skoro dvojnásobek toho, kolik by za stejnou dobu měla stát megawatthodina z nového bloku jaderné elektrárny Hinkley Point.

Další výhrady jsou ekologického rázu. Jednak se rozporuje celkový zásah do krajiny, velké znepokojení dávají najevo také velšští rybáři.

Projekt přílivové elektrárny společnosti Tidal Lagoon Power u velšského města Swansea | Foto: Tidal Lagoon Power

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme