Veletrhu mobilních technologií v Barceloně dominovala virtuální realita

V Barceloně končí mezinárodní veletrh mobilních technologií Mobile World Congress. Jasným hitem se tam stala různá zařízení pro tvorbu virtuální reality. Jejich obliba po celém světě roste. Světové prodeje už brzy překonají hranici jedné miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci veletrhu mobilních technologií v Barceloně zkoušejí virtuální realitu

Návštěvníci veletrhu mobilních technologií v Barceloně zkoušejí virtuální realitu | Zdroj: Reuters

„Virtuální realita působí dost podezřele, dokud se nepřesvědčíte, že na tom opravdu něco je. Přináší to do života něco zvláštního, můžete třeba cestovat na místa, kam byste se sami nikdy nedostali,“ popisuje výsledný dojem virtuálních brýlí odborník na mobilní technologie Rob Kerr.

Nejběžnější virtuální brýle svým vzhledem tak trochu připomínají lyžařské. Jsou v nich ale dvě silné čočky. Před brýle se do držáku dá chytrý telefon se speciální aplikací, která pomáhá vytvářet prostorový efekt. Obraz se plasticky mění podle toho, kam otočíme hlavou.

Veletrh v Barceloně představil různé novinky v oblasti virtuální reality. Firma LG například přišla s výrazně odlehčenější verzí virtuálních brýlí, do kterých se už chytrý telefon nevkládá, ale připojuje se externě. Konkurenční HTC zase představil set brýlí se dvěma ovladači do ruky, takže virtuální realitu člověk už jen pasivně nesleduje, ale může ji také ovlivňovat.

Analytici očekávají, že do roku 2020 by se mohlo prodat až sto milionů virtuálních brýlí ročně.

První pokus o virtuální brýle se datuje do roku 1968. Tehdy známý průkopník Ivan Sutherland sestrojil brýle jménem Damoklův meč. Zobrazovaly velmi jednoduchou grafiku, uživatel viděl virtuální místnost naznačenou jen několika čarami. Damoklův meč byl navíc tak těžký, že musel být zavěšený ze stropu, proto ten název.

Dnes už grafika pokročila tak daleko, že se můžeme třeba ponořit pod hladinu oceánu mezi velryby nebo se projet na horské dráze. Dokonce se zkouší už i využití v medicíně, konkrétně v psychoterapii při léčení různých závislostí nebo fobií.

Jednoduché virtuální brýle se dají koupit i v České republice. Nejlevnější vyjdou na zhruba dva tisíce korun.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme