Video: 'Tanec' boeingu na Letišti Václava Havla. Piloty překvapil poryv větru

Několik divokých momentů zažili piloti španělského letadla na pražském Letišti Václava Havla. Při přistání je zřejmě překvapil silný poryv větru a letadlo se při manévru "roztancovalo". Piloti nakonec museli přistávat až napodruhé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo (ilustrační foto)

Letadlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Na úterní divoké přistání letadla španělské společnosti Air Horizont upozornil spotter, tedy fotograf letadel, Radek Našinec na svém Instagramu.

Jeho video, která zhlédlo už více než 170 tisíc lidí, pak sdílela například letecká stránka Aeronews.ro.

Na videu je patrné, že letadlo k ruzyňské dráze číslo 6 přistávalo trochu našikmo. V daný moment foukal vítr o rychlosti 13 uzlů, tedy zhruba 23 kilometrů v hodině.

Letadlo se těsně před dosednutím na dráhu naklonilo nejdřív na pravou stranu, dosedlo na pravou stranu podvozku a následně se zhouplo na stranu druhou, přičemž se málem dotklo křídlem země. Piloti ale zareagovali a s letadlem znovu vzlétli, napodruhé přistáli bez větších problémů.

Manévr vypadá velmi divoce a vyvolal spoustu emotivních komentářů, někdy pochvalných, ale často i negativních směrem k pilotům. Na Letišti Václava Havla ale událost nezpůsobila téměř žádný rozruch.

Mluvčí letiště Marika Janoušková vysvětlila, že zaměstnanci letiště by situaci řešili jen v případě, že by sami piloti o pomoc požádali.

„Existují dvě možnosti vyhlášení pohotovosti. Buď místní pohotovost, kdy při přistání takového letadla je pak k dispozici hasičský záchranný sbor letiště. Nebo plná pohotovost, a to už přistání probíhá za účasti celého integrovaného záchranného systému.“

Další problém Samsungu. V USA evakuovali letadlo kvůli doutnajícímu mobilu

Číst článek

I pilot a prezident českého sdružení pilotů Stanislav Fiala si myslí, že situace nebyla nijak zvlášť dramatická. Sice podle něj chybělo málo, aby si letadlo "škrtlo" o zem, havárie ale prý nehrozila.

„Toto byl jediný správný postup. Nicméně podle mě piloti zareagovali tak o dvě vteřiny později, než měli. Kdyby zareagovali včas, tak nedošlo ke kontaktu letadla se zemí,“ dodává.

Naštěstí to se tedy jedná spíš o internetovou senzaci než o opravdové drama. Jak bude společnost Air Horizont událost řešit, zatím není jasné. Nabízí se ale, že by letadlo mělo minimálně projít revizí, protože přistání bylo daleko tvrdší než obvykle.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme