Výbuch iPhonu způsobil Američanovi závažné popáleniny

iPhone 5C může být velmi nebezpečný. Naposledy se o tom přesvědčil Američan Erik Johnson z Long Islandu, kterému explodoval chytrý telefon v kapse a způsobil mu popáleniny třetího stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Apple iPhone

Mobilní telefon Apple iPhone | Foto: Tomáš Adamec

Američan nejdříve zaslechl ránu a vzápětí ucítil intenzivní bolest. Snažil se telefon vytáhnout z kapsy, ale neúspěšně. Přístroj byl příliš horký. Na levém stehně mu zůstaly silné popáleniny. Johnson musel být převezen do nemocnice na jednotku popáleninového centra, kde zůstal 10 dní. Proč zařízení explodovalo, se zatím neví.

Rozžhavený telefon se Američanovi doslova přiškvařil ke kůži. Extrémní teplota dokonce roztavila displej a plast, který vtekl do kovové kostry. Johnson chce žalovat společnost Apple za ublížení na zdraví. Právnička už poslala firmě stížnost, zatím však nepřišla žádná odpověď.

Popáleniny třetího stupně zasahují celou vrstvu kůže, někdy i hlubší struktury. Postižené místo je nebolestivé a mívá bílou, šedavou, případně hnědou barvu. Hojení rány je obtížné a zdlouhavé. Může trvat i měsíce a nebývá úplné. Zraněným obvykle zůstávají výrazné jizvy. Zdroj: ppp.zshk.cz

Nejde zdaleka o první případ výbuchu mobilního telefonu. Kromě oblíbených iPhonů od Apple explodují také přístroje od jiných výrobců.

Třeba Nokia řešila před čtyřmi lety případy nevhodných nabíječek. Jejich plastové kryty se uvolňovaly a mohly tak uživatelům přivést ránu elektrickým proudem. I výrobce Samsungů Galaxy S se dostal do podobné situace. Loni začal jedné jeho zákaznici hořet telefon přímo v kabelce a ještě ke všemu na palubě letadla. Což způsobilo paniku u cestujících na lince Tel Aviv - Praha.

O vlivu používání mobilních telefonů na lidský organismus vedou odborníci diskuze už léta. Poškodit zdraví mohou bohužel nejen vlny, které se během provozu šíří v okolí přístrojů. Za určitých okolností, třeba když se přehřejí, mohou dokonce vybuchnout a způsobit majiteli velmi bolestivé zranění.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme