Výprava trabantů do Tichomoří získala od fanoušků za dva dny více než milion

Více než milion korun za necelé dva dny vybral cestovatel Dan Přibáň od svých fanoušků na expedici Trabantem napříč Tichomořím. Je to nový rekord českého crowdfundingu, tedy projektu, který financují fanoušci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Pribáň se svou žlutou expedicí tentokrát vyráží do Austrálie. Jako první se na cestu vydají trabanty

Dan Pribáň se svou žlutou expedicí tentokrát vyráží do Austrálie. Jako první se na cestu vydají trabanty | Zdroj: ČTK

Dan Přibáň požádal dobrovolníky o peníze v neděli prostřednictvím internetového portálu, protože jeho výpravě chybělo půl milionu. Vybraná částka je nakonec více než dvojnásobná. Cestovatel sice počítal s tím, že se nějaké peníze vyberou, ale ne tak rychle a ne tak velká částka.

„Máme na facebooku skoro 50 tisíc příznivců, takže jsme věřili, že můžeme půl milionu během měsíce získat. Nečekali jsme ale, že ho získáme během 20 hodin a druhý půlmilion během dalších 20 hodin. Je to dobrá zpráva, že tu lidi nejsou zase tak zlí a sebestřední, jak to někdy vypadá,“ říká Dan Přibáň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrodruh a cestovatel Dan Přibáň byl hostem ranního interview Radiožurnálu

Za vybrané peníze si výprava pořídí základní věci jako letenky a kontejner na auta. „Máme díky tomu i na kontejner zpátky. Původně jsme neměli jak dostat auta zpátky.“ Své fanoušky prý výprava vezme za odměnu s sebou.

„Nenarveme je do trabantu, ale dáme jejich jména na auta. Nevíme ještě kam, ale máme velikou střechu. Máme také drobnosti jako náramky na ruku, magnety. Vezmeme je také ke zpracování filmu a udělali jsme cestovku pro plyšáky,“ vypočítává dobrodruh a cestovatel Dan Přibáň.

Trabanty, polský maluch a motorky vyrazí v nákladním kontejneru na dvouměsíční plavbu do australského Perthu 17. února. Posádky za svými vozidly poletí až na konci března.

Po Austrálii a Tichomoří plánuje česko-slovensko-polská výprava najet přes 20 tisíc kilometrů, trvat by cesta měla asi čtyři měsíce. Z výpravy by měl opět vzniknout celovečerní film a televizní seriál.

Minulou trasu přes Jižní Ameriku jela skupina se dvěma trabanty, polským fiatem a jawou z roku 1957. Na cestě dlouhé přes 21 tisíc kilometrů od Guyany až po radarovou stanici Moat na nejjižnějším výběžku kontinentu strávili víc než čtyři měsíce.

Trabantem napříč Tichomořím | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme