Za deště pozor na aquaplaning. Zpomalte, držte volant rovně a sešlápněte spojku, radí odborníci

Pro sever a severovýchod republiky platí varování před silným deštěm. Prší ale i jinde. V přívalovém dešti nebo prudkém lijáku by si řidiči měli dát pozor na takzvaný aquaplaning. Při něm pneumatiky ztratí kvůli vrstvě vody kontakt s vozovkou. Řidiči tak už při rychlostech nad 80 kilometrů v hodině mohou mít problémy s kontrolou svého auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, déšť, bouřka, bouřky, prší (ilustrační foto)

Počasí, déšť, bouřka, bouřky, prší (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Když se mezi pneumatiku a silnici dostane vrstva vody, stane se auto neovladatelným. V tu chvíli může řidič skončit v protisměru nebo vyletět ze silnice.

Odborníci radí držet volant rovně, ruce mít v poloze, jako když ručičky ukazují tři čtvrtě na tři, ubrat plyn a sešlápnout spojku. Důležitá je také rychlost i to, v jakém stavu má řidič pneumatiky.

„U vzorku, který se pohybuje už okolo zákonné hranice, což je 1,6 milimetrů, dochází ke vzniku aquaplaningu v rychlosti o 40 procent nižší než u zánovní pneumatiky,“ varoval před časem Jaroslav Třetina z firmy dodávající pneumatiky.

U nové pneumatiky hrozí aquaplaning až v 90 kilometrech za hodinu. U starší, která ještě splňuje normu na hloubku dezénu 1,6 milimetrů, se může problém objevit už při 60kilometrové rychlosti.

Meteorologové varují před větrem a deštěm. V Jeseníkách a Beskydech může sněžit

Číst článek

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme