K objevu mikrovlnné trouby přispěla rozteklá čokoláda i český vědec Augustin Žáček

Přesně před 70 lety si Američan Percy Spencer nechal patentovat průlomový vynález - mikrovlnnou troubu. Zařízení je dnes neodmyslitelnou součástí kuchyně, vzniklo ale náhodou. Přispěli k tomu rozteklá čokoláda, popcorn a český vědec Augustin Žáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikrovlnná trouba, ilustrační foto

Mikrovlnná trouba, ilustrační foto | Foto: stock exchange, John Lee

Mikrovlnná trouba byla kdysi výsadou jen luxusních restaurací, jídelních vozů nebo zaoceánských parníků. Úplně první mikrovlnku s názvem Radarange by ale hospodyňky do kuchyně nejspíš stejně nechtěly. Vážila 340 kilogramů a byla vysoká skoro dva metry.

Když se objevily první modely pro širokou veřejnost, televizní reklamy propagovaly novou éru pro člověka a přirovnávaly vynález mikrovlnné trouby k objevu ohně.

Revoluci v ohřevu potravin odstartoval americký konstruktér Percy Spencer. Během druhé světové války pracoval na výrobě a zdokonalování magnetronů, které se používaly do radarů.

Jednou se mu při práci rozpustila v kapse čokoláda. Když pak zkusil podobným způsobem ohřát kukuřici, hned z ní byl popcorn.

K objevu ale přispěl i český profesor Augustin Žáček. Ten jako první popsal princip oscilace magnetronu, který mikrovlnná trouba využívá.

„Generátor produkuje mikrovlny, které se absorbují v materiálu. Zjednodušeně se to dá představit tak, jako když o sebe něco hodně rychle třeme a ono se to tím zahřívá,“ vysvětluje Jiří Masopust z katedry aplikované elektroniky Západočeské univerzity v Plzni, jak zařízení funguje.

Mikrovlnná trouba život spíše usnadňuje, při špatném používání to ale může být spíš naopak.

„Když se tam dá vajíčko nebo něco, co je uzavřeno, exploduje to,“ říká Masopust.

I dnešní speciální nádoby by tak měly podle něj zůstat otevřené, pokud nemají otvor pro odvětrávání. A po ohřevu jídla bychom neměli být netrpěliví. Potravina je zpravidla na povrchu chladnější než vnitřek, a můžeme se tak snadno spálit.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme