Žďárské náměstí ozdobí socha síťovky, český vynález je známý po celém světě

V Hustopečích mají sochu vinné kvasinky, v Dačicích trůní na podstavci i kostka cukru a ve Žďáru nad Sázavou bude na náměstí od pondělí na piedestalu síťovka. Přesněji řečeno se tam chystají odhalit sochu muže s touto taškou. Není to ale žádná náhoda. Právě tenhle vynález se rozšířil ze Žďáru do celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha síťovky ve Žďáru

Socha síťovky ve Žďáru | Foto: Luboš Pavlíček

Žďárská socha ideově navazuje na síťování. Jedná se o postavu muže se síťovkou a bude umístěna na spodní část náměstí ve Žďáru nad Sázavou. Celá socha je zhotovena z ocelového drátu.

Dříve narozené ročníky mají síťovku zafixovanou jako tu nejběžnější tašku z doby minulého režimu s rohlíky nebo vánočním kaprem. Síťovka ale vznikla daleko dříve. Její vznik se datuje už do poloviny 20. let minulého století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes celosvětový úspěch českého vynálezu si Vavřín Krčil nenechal síťovku patentovat.

„Byl to tehdy zajímavý výrobní sortiment, můj dědeček s ní třeba jezdil do Německa. Ta taška se velmi rychle rozšířila a byla oblíbená,“ popisuje Roman Krčil, vnuk vynálezce síťovek Vavřína Krčila.

Krčil patent nevydal

Ten ji opatřil síťkovaným uchem a obšitím, aby se netrhala a netřepila. Nedlouho poté se objevilo hned několik typů síťovaných tašek. Třeba nákupní, vycházkové, loketní, ramenovky, tlumokové i pro sport a hry.

Přes veškerý úspěch si ale Vavřín Krčil svůj vynález patentovat nenechal. „Nevím, proč to neudělal. Je pravda, že v té době neměl moc penězních prostředků. Nejspíš ani ten nápad moc nedoceňoval,“ komentuje Krčil.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme