Zedníky mohou v budoucnu nahradit chytří roboti. Domy zlevní, pozemky podraží

Aby se zedník naučil perfektně postavit zeď, potřebuje roky zkušeností. Speciální robot to ale zvládne prakticky okamžitě. Navíc dokáže být rychlejší než člověk. Stavebnictví tak možná čeká technologická revoluce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obor zedník

Obor zedník | Foto: Jana Káninská

Nejrychlejší zedník dokáže položit víc než 700 cihel za hodinu. Robot s označením SAM100 od společnosti Construction Robotic položí zhruba 300 cihel za hodinu. Je tak sice pomalejší než nejrychlejší člověk, ale vyplácí se stavitelům v delším časovém horizontu, protože dokáže stavět 24 hodin denně bez zastavení.

K práci ovšem potřebuje lidskou pomoc. Ovládá se přes tablet se softwarem, ve kterém se dá zeď přesně nakreslit, včetně otvorů pro okna a podobných mezer při stavbě zdi.

Dalším, ještě výkonnějším robotem, který už je spíše obří 3D tiskárnou cihel, je tak zvaný Hadrian od společnosti Fastbrick Robotics.

Za hodinu na sebe naskládá přes tisíc cihel. Rychlost je ve srovnání s lidskými zedníky výrazná. Zatímco zdi ukázkového domu z přibližně 15 000 cihel zaberou skupině lidí kolem šesti týdnů, Hadrian to zvládne za pouhé dva dny.

Stavebnictví zažívá boom, stále se ale vyrovnává s krizí

Číst článek

Stavba domu by tak mohla být s pomocí robotů v budoucnu dostupnější. Dnes domy postavené za desítky milionů korun bude možné pořídit za jednotky milionů. Rychlá stavba by ale rapidně zvýšila ceny pozemků.

Při stavbě navíc nebude člověk nijak limitovaný, protože si bude moci nechat vyrobit skoro cokoli, co půjde vytisknout nebo sestavit roboty. To by mohlo způsobit propad cen nemovitostí, a to nejen těch budoucích, ale i současných.

Cílem technologů ale zatím není zcela nahradit člověka, ale pouze rozšířit jeho schopnosti při stavbě.

Martina Rasch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme