Zlínská univerzita má první patent získaný v USA. Pomůže při výběru dětské obuvi

Jak správně a včas koupit dětskou botu, dokáže určit speciální program zlínských vědců. Teď si ho Univerzita Tomáše Bati nechala patentovat ve Spojených státech. Je to její první zámořský patent. Hlavní autor projektu Petr Hlaváček se ale úspěchu své práce nedožil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červené boty (ilustrační foto)

Červené boty (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Patentový specialista zlínské univerzity Jan Görik vysvětlil, že počítačový program zohledňuje požadavky lékařů na nošení správné obuvi. Rodičům pak dodá informaci, kdy zavčas botičky obměnit.

„V expertním systému dokáže pomocí růstového modelu předpovídat, jak poroste dítěti nožička. Vstupními daty jsou jednak aktuální údaj o délce chodidla a jednak určité údaje z rodinné anamnézy. Výsledkem potom je jakýsi model růstu a předpověď, jak dlouho bude moct aktuálně zakoupené číslo obuvi dítě nosit,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Univerzita Tomáše Bati získala první patent v USA, pomůže rodičům při výběru dětských bot. Jak náročné je uspět v Severní Americe zjišťoval reportér Roman Verner

Patent se podařilo uplatnit ve Spojených státech, naopak nepovedlo se to Evropě a ani v Česku, odkud vlastně pochází.

„V České republice i v dalších evropských zemích je problém chránit řešení, jehož jádro spočívá v softwaru. A právě vzhledem k tomu, že jádrem programu je expertní systém čili softwarové řešení, byla patentová přihláška v Česku zamítnuta,“ vysvětlil Görik.

Vizí autorů je, že se systém zavede do pokladen obchodů s obuví. Přímo na místě by tak zákazník zjistil, kdy si přijít pro novou obuv. Jak upozorňuje vedoucí oddělení patentů a licencí zlínské univerzity Dana Krajzlová, udělení patentu je jen první krok.

„Který by měl být úvodem k praktickému využití. S tím, že by to chtělo následovníky, kteří by se programem dál zabývali. Oba původní autoři patentu už totiž nemají možnost v této cestě pokračovat. Ale je to dobrý začátek pro naši univerzitu, která tímto způsobem získala první marický patent,“ uvedla Krajzlová.

K úspěchu vedla podle ní bezchybná příprava. „Oproti jiným zkušenostem z patentových řízení před americkým patentovým úřadem měl poměrně příznivý průběh. Po několika letech, kdy jsme nemuseli téměř nic řešit, se objevily nepříliš závažné připomínky, které se ale rychle vyřešily. Potom jsme dostali oznámení o udělení patentu a po zaplacení příslušných poplatků nám přišla nádherná americká patentová listina,“ popsala.

Podle vedoucí patentového oddělení byl Petr Hlaváček světově uznávaným odborníkem na konstrukci obuvi. Pomáhal jak dětem, tak například diabetikům.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme