Davis Cup: Rosol prohrál s Australanem Tomicem 0:3, Čechy čeká baráž

Čeští tenisté prohráli v prvním kole Davis cupu s Austrálií 2:3 a po čtyřech letech budou bojovat o záchranu ve Světové skupině. Jejich naděje na obrat zhasla hned v nedělní úvodní dvouhře, v které Lukáš Rosol podlehl v ostravské ČEZ Aréně Bernardu Tomicovi 6:7, 3:6 a 6:7. V posledním utkání pak Mertl porazil ve dvou setech Grotha. Baráž se bude hrát v září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Rosol při dnešním daviscupovém utkání s Australanem Bernardem Tomicem

Lukáš Rosol při dnešním daviscupovém utkání s Australanem Bernardem Tomicem | Zdroj: ČTK

Rosol ztratil první set v tiebreaku 6:7 (4:7). V duelu nebyl horším hráčem, dokonce se snažil diktovat tempo, ale dělal více chyb, a to hlavně v nejdůležitějších okamžicích, ve kterých byl Tomic v tomto zápase silnější.

Australan vyhrál i druhou sadu, a to 6:3. Její průběh byl mnohem divočejší, protože Rosol třikrát ztratil servis. Jednou sice vzal jinak suverénnímu Tomicovi podání, tím to ale nijak neotřáslo. Byl psychicky odolnějším hráčem a klíčové situace zvládal lépe. Převahu potvrdil i ve třetím setu, který vyhrál 7:6.

Rosolovi tak nepomohla ani bojovná atmosféra, která v českém týmu zavládla po sobotní senzační výhře Adama Pavláska a Jiřího Veselého, ani dostatek fanoušků, kteří do Ostravy dorazili.

Bernard Tomic z Austrálie (vpravo) se raduje z vítězství nad Lukášem Rosolem. Vlevo je Thanasi Kokkinakis z australského týmu | Foto: ČTK

Lukáš Rosol, který v pátek nezvládl zápas s mladým Australanem Thanasim Kokkinakisem, teď nezažívá vydařené období, přesto ho Jaroslav Navrátil do první dnešní dvouhry postavil. Trenér na Rosola vsadil díky zkušenostem a silnějšímu podání, k jeho výhře to však nevedlo.

Navrátilův výběr teď ale nemá Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, a tak mohl Rosola těžko opomenout, přestože má za sebou hodně špatnou sérii. Prohrává zápasy, ve kterých je často lepším hráčem. Třeba Adam Pavlásek hrál sice v sobotu fantasticky, ale singlový a deblový zápas jsou rozdílné.

V pátém utkání, které mohlo zmírnit prohru českého týmu, vyhrál Mertl nad Grothem ve dvou setech 6:3, 6:2. Celkově tak Austrálie zvítězila nad českým výběrem 3:2 na zápasy.

Český tým tak po dnešním utkání spadl do baráže. Podle různých propočtů a odhadů by mohl narazit třeba na Slovensko i například tým z Jižní Ameriky. Stále se ale ještě bojuje a budou se hrát zápasy o to, kdo do baráže postoupí.

Utkání 1. kola tenisového Davisova poháru v Ostravě (ČEZ Aréna, tvrdý povrch):
ČR - Austrálie 2:3
Rosol
- Tomic 6:7 (4:7), 3:6, 6:7 (5:7),
Mertl - Groth 6:3, 6:2.

Jaroslav Plašil, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme