Současná a bývalá světová jednička se utkají ve finále Australian Open

Souboj bývalé a současné královny ženského tenisu uvidí diváci ve finále Australian Open v Melbourne. Belgičanka Justine Heninová pokračuje po svém návratu na kurty ve vítězné sérii a po hladké výhře nad Číňankou Čeng Ťie 6:1 a 6:0 si finále grandslamového turnaje zahraje po dvou letech. Její soupeřkou bude aktuální světová jednička Američanka Serena Williamsová, která porazila další čínskou semifinalistku Li Na dvakrát 7:6. Prvním finalistou dvouhry mužů je Brit Andy Murray, který vyřadil Chorvata Marina Čiliče ve čtyřech setech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justine Heninová

Justine Heninová | Zdroj: ČTK

Heninová má se Serenou Williamsovou, která v Melbourne vyhrála už čtyřikrát, mírně negativní bilanci vzájemných zápasů 6:7. Ve finále grandslamového turnaje se spolu ale nikdy neutkali.

"Nikdy jsme spolu grandslamové finále nehráli. Je to můj první grandslam po návratu k tenisu a jsem stále ještě ve hře, je to víc, než sen. Jsem šťastná, že s ní můžu hrát, protože pokud chcete vyhrát Grand Slam, musíte porazit ty nejlepší na světě," řekla Justine Heninová na adresu své finálové soupeřky.

Williamsová měla se svou čínskou soupeřkou více práce než Heninová. V prvním setu sice vedla už 5:3 a měla setbol, ten ale Li Na odvrátila a vyrovnala na 5:5 V tie-breaku už měla opět navrch světová jednička a vyhrála ho 7:4. I ve druhé sadě držela Číňanka se Serenou krok, dokázala dokonce odvrátit čtyři mečboly Američanky. Set opět dospěl k tie-breaku, který Williamsová ovládla 7:1.

Andy Murray je prvním Britem od roku 1977, který postoupil do finále Australian Open. Chorvata Marina Čiliče porazil 3:1 na sety a vrátil mu tak prohru z loňského osmifinále US Open. Ve finále se utká s vítězem druhého semifinále mezi Švýcarem Rogerem Federerem a Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Semifinále dvouhry žen:

Heninová (Belg.) - Čeng Ťie (Čína) 6:1, 6:0, S. Williamsová (1-USA) - Li Na (16-Čína) 7:6 (7:4), 7:6 (7:1)

Semifinále čtyřhry žen:

Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Kirilenková, A. Radwaňská (15-Rus./Pol.) 6:1, 1:6, 6:3, V. Williamsová, S. Williamsová (2-USA) - Raymondová, Stubbsová (6-USA/Austr.) 6:3, 7:6 (8:6)

Semifinále dvouhry mužů:

Murray (5-Brit.) - Čilič (14-Chorv.) 3:6, 6:4, 6:4, 6:2

Semifinále čtyřhry mužů:

Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Karlovič, Vemič (Chorv./Srb.) 6:4, 6:4, B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Kohlmann, Nieminen (Něm./Fin.) 6:1, 6:4

Čtvrtfinále dvouhry juniorek:

Kar. Plíšková (6) - Gavrilovová (3-Rus.) 6:1, 7:5, Kris. Plíšková - Babosová (1-Maď.) 6:4, 4:6, 7:5

Alena Benešová, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme