Tenisová kuriozita při Davis cupu

I málo vídaný omyl pomohl českým tenistům k jednoznačnému vítězství v daviscupovém utkání v Belgii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutný Olivier Rochus

Smutný Olivier Rochus | Zdroj: ČTK

Rekordně rychle rozhodli o svém vítězství čeští tenisté v duelu úvodního kola Davisova poháru v Belgii. Radek Štěpánek i Tomáš Berdych si po vítězné čtyřhře marně vybavovali v paměti, kdy se jim naposledy povedlo vyhrát všechny tři první zápasy bez ztráty jediného setu.

Ale nemuselo to tak jednoznačně skončit. Kdoví, jak by totiž dopadl tie-break prvního setu, kdyby jeden z domácích hráčů nevídaným způsobem nechyboval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenisová kuriozita při Davis cupu

Český pár rozehrál zmíněnou koncovku první sady lépe, jenže za stavu 3:0 to Tomáš Berdych s délkou svého úderu poněkud přehnal. Nebyla to sice žádná velká rána, ale už dávno před dopadem míčku bylo zřejmé, že skončí balonek v autu. Bylo to jasné divákům, a cítili to tak i hráči.

Míčkem do malé nohy

Jenže jeden z nich Olivier Rochus, který stál nějakých 50 centimetrů za základní čarou, nestačil před žlutou koulí uhnout nebo alespoň zvednout nohu. Pro někoho nešikovnost a jen málo vídaná a těžko pochopitelná věc, pro jiného zase kus umění.

„Takhle že by to trefilo někoho metr za čárou a že bych dokázal trefit jeho dvojku nohu, tak to jsem ještě nezažil," bavil se na cizí účet Radek Štěpánek, stejně jako jeho deblový spoluhráč Tomáš Berdych.

Kromě toho, že šlo o moment kuriózní, tak to byl také okamžik velice důležitý. Tiebreak úvodní sady čeští tenisté dotáhli k jednoznačné výhře 7:0, a soupeř už se do zápasu nedokázal zpátky dostat.

I proto, že smutný hrdina zkrácené hry ztratil hned svůj první servis v další sadě, ale jestli to bylo tím, že pár minut před tím neuvěřitelně chyboval, Tomáš Berdych nechtěl odhadovat.

„Tak možná je lepší zeptat se jeho, ale jak bylo vidět, tak ho to docela dost ovlivnilo a že ho ten jeden balón hodně rozhodil a začal dělat chyby. Nevěřil si, nahrál tak agresivně," všiml si Tomáš Berdych.

To se mi ještě nestalo

Smutného hrdiny zkrácené hry Oliviera Rochuse jsme se pochopitelně také zeptali, stejně jako na to jakou velikost boty nazouvá. „Velmi malou, sedm a půl, takže dá hodně práce botu míčkem trefit, nevím, jak se to mohlo stát, co hraji mezi dospělými, tak se mi to nestalo, však si mě kvůli tomu také ostatní dobírali, ale cítil jsem se tou dobou špatně," popisoval Rochus.

„Byl to důležitý moment, první set, to byl klíč k úspěchu, po mé chybě jsme prohrávali v teibreaku 0:4 a to už bylo těžké, stejně jako v dalších setech, víte, když hrajete proti tak dobrému týmu, a prohráváte 0:2 na zápasy, tak už je těžké hrát s pocitem, že každé další zaváhání už znamená konec, ale co se dá dělat, těžko k tomu teď něco dodávat, musíme doufat, že budeme hrát světovou sérii i v příštím roce."

Soukal ze sebe nešťastník koncovky prvního setu Olivier Rochus, který má štěstí, že nehrál s Radkem Štěpánkem, ten by podobný zkrat zřejmě jen tak v klidu a s úsměvem na rtech nepřešel.

„Na to je každý balón v takovém zápase moc důležitý, aby se stala takováhle kuriozita, ale tohle jsem viděl poprvé," říká Radek Štěpánek, který už může spolu s Tomášem Berdychem po třech vítězstvích bez ztráty jediného setu držet palce náhradníkům v týmu a vyhlížet soupeře pro čtvrtfinále. Bude to Chile nebo Izrael?

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme