Češi přejeli v Davis Cupu Belgii. Navrátil nešetřil komplimenty

Už bez dvou nejlepších tenistů dohrál český daviscupový tým duel prvního kola v Belgii. Do závěrečných dvouher mohl nehrající kapitán Jaroslav Navrátil postavit náhradníky Jana Hájka a Lukáše Dlouhého, protože o postupu už bylo dávno rozhodnuto. Prvně jmenovaný sice prohrál se Stevem Darcisem 6:7, 6:1 a 4:6, deblista Lukáš Dlouhý však Christopha Rochuse porazil 1:6, 7:6 a 7:5, Češi tak utkání vyhráli 4:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomář Berdych zdraví fanoušky.

Tomář Berdych zdraví fanoušky. | Foto: Česká sportovní

Šestadvacetiletý Hájek se v Davis Cupu představil teprve potřetí a stejně jako v duelu se Španělem Nadalem loni v prosinci jeho hra vítězství nepřinesla. Z výhry se český tenista v tradiční týmové soutěži radoval jen jednou, a to když při svém debutu přehrál Chorvata Roka Karanušiče.

Pátý hráč světového žebříčku deblistů Dlouhý si pak připsal už svůj sedmý start v daviscupové dvouhře a dokázal ho proměnit ve třetí výhru. Ve čtyřhře má český tenista na kontě jedno vítězství a porážku.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORZ+SZ-tenis-stapanek_a_berdych.mp3

Základy českého postupu postavili už v pátečních vítězných dvouhrách Tomáš Berdych s Radkem Štepánkem, kteří pak v sobotu ve čtyřhře zajistili nedostižné vedení 3:0.

„Počítali jsme to a zkrátka jsme nepřišli na žádné utkání, které bychom tak jasně vyhráli, nebo i třeba prohráli. Je to další zkušenost, a přesně o tom tenis je. Teď jsme ve čtvrtfinále a jedeme dál,“ popisoval Tomáš Berdych.

Takto jednoznačné zápasy jsou ve světě vzácností. Mezinárodní tenisová federace eviduje v tomto směru jeden zřejmě bezkonkurenční rekord, v roce 1991 porazila Srí Lanka ve druhé asijsko-oceánské skupině Sýrii 5:0 tak, že při tom ztratila pouhopouhých 6 her. Pokud jde o elitní sérii, v roce 1989 smetlo Německo Indonésii také 5:0, když povolilo soupeři 26 gemů, tedy v průměru zhruba 5 na jedno utkání.

Toho se tedy český tým v Bree nedočkal, ovšem na druhou stranu ve třech úvodních zápasech uhráli domácí Belgičané pouze 28 her, tedy přibližně 9 na zápas, a to se jedná, na rozdíl od zmíněných trpaslíků, o tenisově vyspělou zemi.

Obavy z antuky

„Z Belgie jsme měli trošičku obavy. Jak Tomáš, tak Radek neměli až tak úplně vydařený vstup do sezony a ke všemu nám během tréninku vůbec neseděla místní antuka. Belgičané navíc tenis hrát umí, zkrátka určité obavy byly, ale kluci je dokázali rychle rozptýlit,“ cenil si vítězství nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Trenér zároveň složil kompliment dvěma nejlepším českým hráčům, kteří spolu vstoupili do třetí daviscupové sezony, aby i v ní „odtáhli" největší porci zápasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Navrátil k Lendlovi.mp3

„Kluci jsou během těch tří dnů pod velkým fyzickým a psychickým tlakem. Je obdivuhodné, jak se vždy na reprezentaci dokáží plně soustředit,“ popisoval Navrátil.

Dosavadní spolupráce Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha už přinesla čtvrtfinálovou a finálovou účast, a tedy zkušenosti, ze kterých by ještě mohli oba hráči něco vytěžit.

„Ta loňská finálová sezona je už historií, teď tady máme novou výzvu. Z prohraného finále si určitě vezmeme zkušenosti a sebevědomí, které letos chceme využít,“ uzavřel Radek Štěpánek.

První kolo Světové skupiny Davisova poháru:

Bree: Belgie - Česko 1:4

Darcis - Hájek 7:6 (8:6), 1:6, 6:4
Esa: 5:2. Dvojchyby: 0:1. Vítězné míče: 25:31. Využité brejkboly: 3/8 - 4/9. Nevynucené chyby: 30:31. Celkem získané míče: 90:100. Čas: 2:08 hod.

Ch. Rochus - Dlouhý 6:1, 6:7 (3:7), 5:7
Esa: 0:14. Dvojchyby: 3:10. Vítězné míče: 32:52. Využité brejkboly: 5/5 - 4/5. Nevynucené chyby: 22:32. Celkem získané míče: 104:99. Čas: 1:54 hod.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme