České tenisty čeká ve čtvrtfinále Davis Cupu Chile

Když řeknete fotbalistům nebo příznivcům kopané Chile, vybaví se jim dost možná stříbrná medaile z Mistrovství světa z roku 1962. Ovšem, pokud to stejné slovo řeknete současným českým tenistům, spojí si to s zřejmě dlouhou cestou, která je v létě čeká. Právě s Jihoameričany si totiž zahrají o postup do semifinále Davis Cupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český daviscupový tým

Český daviscupový tým | Foto: Česká sportovní, Pavel Lebeda

Čeští tenisté si to sice nepřáli, ale zároveň s tím už tak trochu dopředu počítali. To, že by Izrael v prvním kole uspěl na půdě Chile, bylo nanejvýš nepravděpodobné. Nakonec se to také nestalo.

O postupu jihoamerického celku rozhodl definitivně ve čtvrtém utkání Fernando González, který porazil za stavu 2:1, Dudiho Selu a získal vítězný třetí bod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští tenisté pojedou na čtvrtfinále Davisova poháru do Chile

Fernando González vyhrál proti Izraeli oba své duely. Aktuálně desátý hráč žebříčku ATP bude velkou překážkou i pro české tenisty.

„To bude nesmírně náročné. Člověk bude muset letět na druhý konec světa, podmínky a všechno bude strašně náročné. Ale pořád i ten González není jistý, aby každé to utkání hrál. Spoustu utkání nehrál, ale může se stát samozřejmě cokoli i v našem týmu.," řekl k zápasu daviscupový reprezentant Tomáš Berdych.

Čtyřiadvacetiletý tenista ovšem věří, po dobrých výkonech v 1. kole v Belgii, v úspěch. „Ale když to bude vycházet takto, a my si udržíme formu, tak pořád ta šance i přes toho druhého hráče je. Takže já bych to pořád neviděl tak beznadějně. Určitě se dá poprat o to, abychom mohli přejít zase dál."

Druhým hráčem Chile je ale zpravidla jednatřicetiletý Nicolas Massu, jen tak mimochodem dvojnásobný vítěz olympijských her z Athén 2004. Vyhrál tam sám ve dvouhře a se zmíněným Gonzálezem v deblu.

Ze své výkonnosti během posledních let sice ztratil, ovšem pořád je schopný bodovat v daviscupových zápasech. Tím spíš když hraje před svými diváky.

„Určitě tam jsou fanatičtí fanoušci, mají horkou krev, sport milují, vlastně celá Jižní Amerika. Ať už je to fotbal nebo jakýkoliv národní sport nebo národní hrdina, prostě ta podpora je neuvěřitelná. Ale samozřejmě dokázali toho už dost," ví dobře Radek Štěpánek.

Společný znak - silný tým

Massu s Gonzálezem spolu dosáhli na několik výborných výsledků, kromě letních her se jim třeba pravidelně daří na světovém poháru družstev v Düselldorfu.

To, že jsou Chilané úspěšní jako tým, mají s tím českým společné. Stejně jako to, že je účast nejlepších hráčů a tedy i Radka Štěpánka pokaždé tak trochu na vážkách.

„Já mám k těm omluvenkám vždycky blízko. Ale jsem rád, že to dopadá tak, že vždy hraju. Já doufám, že to tak vydrží co nejdéle, co to půjde. Doufám, že v takovémto stylu budeme pokračovat. Protože si myslím, že je v nás síla. A budeme samozřejmě chtít jenom vyhrávat," věří Radek Štěpánek.

Uspět budou chtít čeští reprezentanti samozřejmě i v létě na horké a hodně vzdálené půdě v Chile.

„Za prvé daleká cesta, za druhé nákladná, za třetí nás bude čekat bouřlivá atmosféra. Protože sám jsem byl svědkem, hrál jsem v Paraguaji a ti lidé, to je jiné než v Evropě. Takže určitě těžký zápas," připomíná nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme