Berdychovi se na tvrdém povrchu dařilo. Zvládne přesun na antuku?

Kdyby se volil nejúspěšnější český sportovec uplynulých čtyř týdnů, asi nikdo by ani neohrozil pozici tenisty Tomáše Berdycha. Po čtvrtfinále turnaje Masters v Indian Wells, kde podlehl Rafaelu Nadalovi, se Berdych dostal dokonce až do finále dalšího prestižního podniku v Miami. V boji o titul sice nestačil na domácího Andyho Roddicka, přesto si připsal další body do žebříčku a poskočil na šestnácté místo světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych se raduje z postupu do finále

Tomáš Berdych se raduje z postupu do finále | Zdroj: ČTK

„S působením na amerických turnajích jsem maximálně spokojený, teď jsem docela unavený a podrobnější analýzu si nechám až na doma. Určitě to ale bylo úspěšné a samozřejmě si přeji, aby podobně končily všechny turnaje,“ popisoval Tomáš Berdych.

Na tvrdých površích prokázal Berdych v úvodní části sezony 2010 parádní formu. Nedivme se proto, když říká, jak moc je mu líto, že z amerických betonů se teď tenisový peloton přesouvá na evropskou antuku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Tenis - Berdych.mp3

„Já hraji raději na tvrdých površích, ale to se nedá nic dělat. Povedlo se mi z působení v Americe vymačkat, co šlo, získal jsem nějaké body a teď je třeba připravit se stejně dobře i na antuku,“ dodal český tenista.

Říká se, že přesun z betonu na antuku je vůbec tím nejtěžším, čím si tenista během každé sezony projde. Na tvrdém povrchu totiž rychle odskakují míče a ve výhodě jsou agresivní typy hráčů. Antuka je naopak nejpomalejším povrchem, který eliminuje výhodu tvrdého servisu a přeje trpělivým tenistům s dobrou fyzickou kondicí. Tomáš Berdych ale prý s nesnadným přechodem problémy nemá.

Zdravotně jsem v pořádku, říká Berdych

„Dá se říct, že na tyto změny jsem zvyklý, například když jsem hráli Davis Cup v Belgii, tak jsem si zvykl na antuku velice rychle. S touto změnou zas až tak velký problém nemám,“ pokračoval Berdych.

Antuková sezona začíná už v pondělí na turnaji v marocké Casablance a americkém Houstonu. Tomáš Berdych si ale naordinoval zasloužený odpočinek. V Evropě ho totiž čeká pořádný zápřah zakončený Světovým pohárem družstev v Dusseldorfu a především grandslamovým Roland Garros.

„Program je teď hodně nabitý, příští týden už bych měl jet do Monte Carla, pak by měla následovat Barcelona, ale možná, že svůj plán ještě přehodnotím s ohledem na předešlé náročné zápasy,“ řekl šestnáctý hráč světa.

Únava po americké betonové šňůře se ozývá - Tomáš Berdych odehrál 10 zapasů během tří týdnů. Na žádné zdravotní komplikace si ale naštěstí nestěžuje.

„Jsem pouze unavený a vyčerpaný, nic mě nebolí, nic nezlobí, takže je to všechno v pořádku,“ uzavřel Tomáš Berdych, v posledních týdnech česká sportovní jednička.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme