Berdych po semifinále RG: Vím, na čem dál pracovat

Relativně blízko byl český tenista Tomáš Berdych od postupu do finále grandslamového Roland Garros. Nad Švédem Robinem Söderlingem vedl 2:1 na sety, rozhodující krok ale nezvládl a nakonec podlehl v pěti sadách. Jeho dojmy zachytil v Paříži po zápase reportér Vojtěch Bidrman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych na kolenou v prohraném semifinále Roland Garros se Švédem Robinem Söderlingem

Tomáš Berdych na kolenou v prohraném semifinále Roland Garros se Švédem Robinem Söderlingem | Zdroj: ČTK

Tomáši, Vaše cesta Roland Garros končí v semifinále. Kde se ten zápas, v němž jste vedl nad Söderlingem 2:1 na sety, zlomil?

Těžko hledat, kde se zlomil, jestli až v závěru nebo v pokročilém stavu. Já bych spíš viděl, že velkou chybou bylo ztracené podání v prvním setu, kdy to bylo o dvou blbých míčích, které byly nahrané. Pak se tím chytil, udělal první set. Pořád s ním byla šance hrát, jenom mu to nedat takhle „zadarmo“. Pak ty dva další sety dopadly dobře pro mne. Já si nemyslím, že to mohlo pokračovat ve stejném scénáři, jako všechny zápasy doposud. Bohužel nepovedlo se. Tam to bylo opravdu už o pár míčích.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Tomášem Berdychem hovořil po prohraném semifinále RG reportér Radiožurnálu Vojtěch Bidrman

Kde hledat příčiny ztraceného pátého setu? Především první servis, čistě statisticky, nebyl tak dobrý jako předtím.

Jedna věc je statistika, ale druhá věc je, jak se to vyvíjí. Není potřeba úplně dbát na to, že člověk bude mít šedesát, sedmdesát nebo kolik procent, ale potom samozřejmě, když to nebude psát, tak se budou hrát zase výměny. To bych neviděl jako úplnou příčinu. Ale možná, jak se říká, došla šťáva. Ne úplně, ale ty malé rozdíly jsou vidět. Pro mě je tenis na antuce strašně náročný. A ukázalo se to. Vím, na čem ještě dál znovu pracovat.

Byl ten zápas takový, jak jste očekával?

Určitě. Těžko bych asi mohl očekávat, že přijde s tím, že bude chodit na síť a hrát nějaké čopy a kraťasy. To bych byl blázen, kdybych si tohle myslel. On hrál, co je jeho hrou, já jsem hrál taky to svoje. A o pár balónů to nevyšlo.

Mluvilo se o tom, že doteď jste neztratil ani set, budete odpočatý. Nebylo to možná v nějakém smyslu i na škodu, že jste si třeba nevyzkoušel zápas na čtyři, pět setů?

To určitě ne. Nevím, v čem by to měla být výhoda, když by tam člověk strávil na kurtu tři, čtyři hodiny. Takže bych to jako nevýhodu neviděl, že jsem si pětiseťák nezahrál. Já si stojím za tím, že jsem rád, že ty zápasy byly tak jednoznačné a že jsem mohl pošetřit sílu. Každá chvíle se dnes hodila.

Po prohře je těžké hodnotit celý turnaj, protože v hlavě samozřejmě máte tu porážku, ale přesto – první semifinále grandslamu, asi odjedete stoprocentně spokojený.

Stoprocentně spokojený určitě neodjedu. To bych byl, kdybych odjížděl s pohárem. Porážka mrzí, ale člověk si musí vzít i to pozitivní. A to jsou všechny vítězství doteď. Člověk si z toho může vzít, že je schopen se všemi hrát, všechny porazit a že se to dá i na grandslamu. A byť z dneška to negativní, že je potřeba ještě dál pracovat na kondici, makat dál. Aby se ne, že nestalo to stejné, já bych z toho nedělal žádnou detektivku, ale abych byl v klidu a ten servis si mohl bez problémů udržet.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme