Ať už jsem pryč, přála si Plíšková při losu čtyřhry. Češka je nejvytíženější tenistkou v Singapuru

Jsou dny, kdy člověk netouží po ničem jiném než po klidu a spánku. Jeden takový teď prožila i česká tenistka Karolína Plíšková, která je na svém prvním Turnaji mistryň. V Singapuru je ze všech hráček nejvytíženější, kromě dvouhry nastoupí i v soutěži deblistek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fed Cup 2014, tenis, Karolína Plíšková

Fed Cup 2014, tenis, Karolína Plíšková | Foto: Filip Jandourek

Při slavnostním losování soutěže deblistek občas zahřmělo, občas se zablesklo, do toho velmi vydatně pršelo. Takže pořadatelé schovávali tenistky pod velkými černými deštníky, aby cestou z haly k pódiu ve fanzóně a pak zase zpátky během těch několika desítek metrů nepromokly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karolína Plíšková za sebou má perný den, a další ji čekají

„Už jsem si říkala, aby to hlavně skončilo, protože chci jet na pokoj. Bouřky se nebojím, ale budou mě tahat po nějakých médiích, tak doufám, že brzo vypadnu,“ přiznala Karolína Plíšková po losu čtyřhry na Turnaji mistryň.

Na pokoj a postel se po dalších sponzorských a mediálních aktivitách těšila asi víc než kdy jindy, vždyť to nebylo ani půl dne, co do ni po dlouhé a emočně náročné bitvě někdy kolem páté hodiny ranní uléhala.

Před dalším mačem s Ruskou Kuzněcovovou potřebuje hodně odpočinku a regenerace. „Nejdůležitější je spánek a správná strava. Pak velmi lehké rozcvičení, ledová vana, masáž,“ plánuje kondiční kouč Ivan Trebatický.

A tak to bude nejspíš i v dalších dnech, kdy už do toho přibudou i zápasy ve čtyřhře. Třeba jen jeden, ale třeba také tři. A ty singlové mohou být v ideálním případě při té největší úspěšnosti do neděle ještě čtyři.

'Malé Masters' v Ču-chaji si s Kvitovou zahraje i Strýcová

Číst článek

„Bylo by to asi těžké, ale jsem zvyklá hrát singla i debla na turnajích, takže se s tím počítá. A tohle je poslední turnaj, tak to musím zvládnout,“ věří si Plíšková, která je jedinou hráčkou Turnaje mistryň, která hraje obě dvě soutěže. A má tedy nejnabitější program ze všech.

Stejně na tom byla i v loňském ročníku Lucie Šafářová, která letos v Singapuru hraje pouze čtyřhru. „Bylo to hodně náročné a moc volna tu mít nebude. Ale zúčastnit se takového turnaje v obou disciplínách je obrovský úspěch, jen je to náročné fyzicky,“ vzpomíná Šafářová.

Během zápasů pomáhají proslovy od trenéra

Česká hráčka může při zápase využívat i pomoci, kterou má jinak na těch největších akcích zapovězenou. Párkrát za zápas si smí k sobě na lavičku přizvat trenéra, jak už to udělala i ve svém prvním vítězném utkání.

„Určitě mi to pomohlo, vždycky to pomáhá,“ říká Karolína Plíšková o krátkých proslovech a radách Jiřího Vaňka.

Ověřené je má dlouhodobě, protože na menších turnajích, na rozdíl od těch grandslamových, kouč na lavičku alespoň občas může. Rady Jiřího Vaňka teď naposledy chválila jako komentátorka i tenisová legenda Martina Navrátilová, protože je velké umění v jedné minutě emočně zatížené hráčce vysvětlit to nejdůležitější tak, aby to zároveň vnímala.

„Člověk neví, kdy si ho hráč zavolá. Můžu naznačovat, že tam půjdu, ale rozhodčí mě tam nepustí. Známe se 2 a půl roku, tak to dělám podle pocitu. Ostatní hráči diskutují, ale ona taková není. Nechá mě mluvit a já mluvím, mluvím a mluvím,“ vypráví Jiří Vaněk.

Uklidňující promluva pomohla i proti Španělce Muguruzaové ve chvíli, kdy tenistka z Loun ztrácela dva brejky. „Po takových dvaceti vteřinách řekne jen: ‚Dobře, dobře.' Zvedne ruku na plácačku a to znamená, že odcházím,“ vysvětluje herní trenér.

I dnes si zřejmě Jiří Vaněk a Karolína Plíšková během setů plácnou, utkání s Ruskou Kuzněcovovou začne ve 13.30 a vítězka může v případě příznivého výsledku dalšího zápasu bílé skupiny slavit už po dvou utkáních postup do semifinále.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme