Australian Open je pro řadu tenistů nejoblíbenějším grandslamem, a nejen kvůli výpletu zdarma

Vlídné prostředí, usměvaví lidé nebo také vyplétání raket zdarma. I to dělá z Australian Open pro mnohé tenisty nejoblíbenější grandslamový turnaj v sezoně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australian Open je pro řadu tenistů vůbec tím nejoblíbenějším grandslamem

Australian Open je pro řadu tenistů vůbec tím nejoblíbenějším grandslamem | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

U protinožců slaví Den Austrálie a při té příležitosti dostali dárek i tenisté a fanoušci na úvodním grandslamu sezony. Těší se z něj sice už pár dnů, ale při svátečním programu jej slavnostně "rozbalili" až teď.

Byly u toho také legendy, Rod Laver nebo Margaret Courtová, která zrekonstruovanou arénu stejného jména v polovině současného turnaje slavnostně otevírala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé připraví vždy něco nového, chválí si Lucie Hradecká Australian Open

Dvorec Margaret Courtové má zvenku nové dřevěné obložení a nad sebou střechu, která se dá zatáhnout, když prší. Dříve to byl po Rod Laver Areně a Hisense Areně třetí nejvýznamnější kurt, ale teď se ve zdejším žebříčku o jednu příčku posunul.

Právě na Den Austrálie ho pořadatelé slavnostně otevírají a je to jedna z nových věcí, kterou pro letošek přichystali.

„Je úplně neuvěřitelné, že pořadatelé připraví pokaždé něco nového. Loni otevřeli Národní tenisové centrum, kde se dá trénovat vevnitř, když prší. Snaží se udržet si grandslam. V Číně, kde mají hodně finančních prostředků, ho totiž chtějí taky,“ všímá si česká tenistka Lucie Hradecká.

I kvůli novinkám se Hradecká do Austrálie vždycky těší. Říká se, že je tento grandslam vůbec nejštědřejší. A nejde jen o vyplácené odměny, které jsou rok od roku vyšší. Pořadatelé hráčům přispívají na letenky, na trenéry, ale hodí se i takové zdánlivé drobnosti jako vyplétání raket zdarma.

Nově otevřená Margaret Court Arena | Foto: Jaroslav Plašil

„Vyplétají pět raket zadarmo na den. Hráče sice nezabije, když si to zaplatí, ale je to fakt super. Snaží se tu hráčům přidat něco navíc. Buď peníze nebo různé služby,“ prozradila další česká tenistka Karolína Plíšková. „Vyplétání stojí jinak tak 40 dolarů,“ doplnila.

Nejen kvůli štědrosti pořadatelů ale tenisté do Austrálie rádi jezdí. Naopak, letní počasí a milí lidé, kteří navíc náramně rozumějí sportu, to je to proč, se každý rok k protinožcům tolik těší.

„Tenhle grandslam mám nejradši. Je nejvíc v klidu. Před třemi čtyřmi lety jsem spala v housingu. Spolubydlící tehdy přišli fandit na každý můj zápas. Na Australian Open mám jen dobré vzpomínky,“ rozplývá se Lucie Hradecká.

Prosluněný turnaj přitahuje do Melbourne davy fanoušků | Foto: Jaroslav Plašil

Servis pro hráče je na Australian Open prvotřídní | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme