Australian Open vyhrál Federer. Dnes bych bral i remízu, přiznal po souboji gigantů

Švýcarský tenista Roger Federer porazil ve finále Australian Open Španěla Rafaela Nadala po setech 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 a 6:3 a poprvé od Wimbledonu v roce 2012 slaví grandslamový primát. Federer ovládl tenisový podnik v Melbourne popáté v kariéře a celkově má na svém kontě už 18 výher na turnajích velké čtyřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer s trofejí pro vítěze Australian Open

Roger Federer s trofejí pro vítěze Australian Open | Zdroj: Reuters

„Tenhle titul je mezníkem v mé kariéře. Prožil jsem těžkých šest měsíců. Nebyl jsem si jistý, jak to půjde, ale dokázal jsem to," řekl dojatý Roger Federer po třech hodinách a 37 minutách boje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oba finalisty celý den sledoval reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Gratuluji Rafovi k úžasnému comebacku. Tenis je těžký sport, nejsou v něm žádné remízy, ale kdyby byly, velmi rád bych dnes remízu akceptoval a podělil se o výhru s Rafou," dodal vítěz 18. grandslamového titulu.

„Gratuluji Rogerovi a jeho týmu k tomu, jak úžasně se tolik let drží na tour. Trofej si asi zasloužil trochu víc, ale cítil jsem, že jsem zpátky. Doufám, že se sem ještě vrátil, abych získal větší trofej. Ta moje je taky krásná, ale ta moje je ještě lepší,“ vtipkoval poražený Rafael Nadal.

První set finálového klání mezi Nadalem a Federerem nabídl poměrně přímočarý průběh, když si oba tenisté v prvních šesti hrách bezpečně hlídali svá podání bez toho, aby museli čelit brejkové příležitosti soupeře.

To se změnilo v sedmém gemu, kdy si švýcarský tenista vypracoval dva brejkboly a hned ten první proměnil.

Tento moment se pro konečné skóre první sady ukázal jako klíčový, protože Federer nabytou výhodu využil k tomu, aby získal první dějství ve svůj prospěch.

Zatímco konec prvního setu patřil Federerovi, na začátku toho druhého se obraz hry změnil a dominanci převzal Nadal.

Španěl v rychlém sledu sebral 17. hráči světa dvě podání a vypracoval si náskok, díky kterému posléze ovládl druhou sadu a vyrovnal stav utkání.

Nadal navíc nebyl daleko od toho, aby brejkem začal i třetí set, ale Federer si svůj servis podržel. Jednalo se o jeden z důležitých momentů utkání, jelikož švýcarský tenista následně ožil a začalo se mu opět dařit.

To se rychle odrazilo na skóre, když Federer dovedl třetí set do vítězného konce v poměru 6:1.

Rodák z Mallorky se však s nepříznivým stavem 1:2 na sety vyrovnal velmi dobře. Ve čtvrtém gemu čtvrté sady totiž dokázal Federera připravit o servis a poté zvítězit i v celém setu.

O vítězi letošního prvního grandslamu v mužské dvouhře tak musela rozhodnout pátá sada. Ještě předtím, než začala, si Federer vyžádal pauzu na ošetření.

Přestávka mu ale moc nepomohla, jelikož Švýcar hned na úvod rozhodujícího dějství přišel o podání.

Totéž mohlo vzápětí potkat i Nadala, jenže 30letý Španěl odvrátil všechny tři brejkboly soupeře a udržel vedení.

Další krizové situaci devítinásobný šampion French Open čelil i za stavu 2:1 na gemy, ale ani tentokrát se Federer brejku nedočkal.

Na potřetí to však Švýcarovi vyšlo, srovnal na 3:3 a vrátil se do zápasu. A co víc – Federer poté Nadala připravil o servis i při další příležitosti a výrazně se přiblížil titulu.

Zbývalo jediné – doservírovat set do vítězného konce. Nadal se ale nevzdal a vybojoval si dva brejkboly. Ani jeden z nich ale Španěl nevyužil, Švýcar zvládl dramatickou koncovku a začal slavit 18. výhru na grandslamových turnajích.

Federer se díky titulu z Australian Open na žebříčku ATP posune na desáté místo, zatímco Nadalovi finálová účast pomůže k šesté příčce.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme