Berdych porazil na Australian Open Nadala a zahraje si semifinále s Murraym

Po více než osmi letech a 17 porážkách v řadě dokázal Tomáš Berdych zvítězit nad Rafaelem Nadalem. Ve čtvrtfinále Australian Open český tenista porazil Španěla 6:2, 6:0, 7:6 (7:5), a na úvodním grandslamu sezony tak zatím neztratil ani set.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedmnáct a dost! Tomáš Berdych slaví ukončení dlouhé série porážek s Rafaelem Nadalem

Sedmnáct a dost! Tomáš Berdych slaví ukončení dlouhé série porážek s Rafaelem Nadalem | Zdroj: Reuters

S novým trenérským týmem, ale se stejnými ambicemi získat premiérový grandslamový titul přijel devětadvacetiletý Berdych letos do Austrálie. Aby se mu to podařilo, potřebuje v Melbourne vyhrát ještě další dva zápasy.

Proti Nadalovi nastoupil s jasným plánem. Razantními a krátkými výměnami se snažil držet španělského bojovníka pod tlakem, což mu hlavně v prvních dvou setech vycházelo na jedničku.

Nadala porazil Berdych po osmi letech. Jsem rád, že se mi podařilo držet plánu, říká

Číst článek

Od stavu 4:2 v úvodním setu nedovolil rodákovi z Mallorky, který se po zdravotních problémech z podzimu teprve vrací do ideální formy, získat devět gamů v řadě.

Kanár ze druhé sady byl pro Nadala třetím na grandslamu v kariéře a prvním od roku 2006.

Závěrečný set už nabídl vyrovnanější tenis. Jistější Nadal byl sedmému hráči světového žebříčku vyrovnanějším soupeřem. V osmé hře odvrátil brejkbol a v dalším gamu si sám vynutil dva. S těmi si soustředěný Berdych ale dokázal poradit.

Za stavu 6:5 si vypracoval dva mečboly Berdych, jenže Nadal si dobrým servisem vynutil tie-break. V něm se český ranař ujal vedení 5:1. Následující tři míče pak sice uhrál Španěl, při skóre 6:5 ale Berdych nevyužil další mečbol.

Po čtvrtém mečbolu, prvním při vlastním podání, už Berdych mohl slavit s rukama nad hlavou. Nadalův return mířil jen do sítě.

V duelu o postup do finále, o které bude Berdych v Melbourne bojovat podruhé během dvou posledních sezon, vyzve Berdych Andyho Murrayho. Ten si poradil s domácí nadějí Nickem Kyrgiosem.

Rafael Nadal gratuluje Tomáši Berdychovi k postupu do semifinále | Foto: Reuters

Výsledky tenisového turnaje Australian Open
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (7-ČR) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:0, 7:6 (7:5), Murray (6-Brit.) - Kyrgios (Austr.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (2-Rus.) - Bouchardová (7-Kan.) 6:3, 6:2, Makarovová (10-Rus.) - Halepová (3-Rum.) 6:4, 6:0.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Záhlavová-Strýcová, Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), Matteková-Sandsová, Šafářová (USA/ČR) - Makarovová, Vesninová (3-Rus.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:2.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:.
Hlaváčková, Peya (4-ČR/Rak.) - Chan Hao-Ching, J. Murray (Tchaj-wan/Brit.) 3:6, 6:4, 10:5.

Vojtěch Kouřímský, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme