Berdych s Veselým zvládli dohrávky a jsou v druhém kole Wimbledonu. Postoupila i Kvitová

Tenista Tomáš Berdych postoupil do 2. kola Wimbledonu. Zápas 1. kola s Chorvatem Ivanem Dodigem začal už v úterý, ale byl kvůli počasí přerušen, dnešní dohrávku za drobného deště a na kluzké trávě v All England Clubu Berdych zvládl a zvítězil 7:6, 5:7, 6:1 a 7:6. Krátce po Berdychově triumfu se kvůli počasí ve Wimbledonu několik hodin nehrálo. V podvečer se ale k dohrávce na kurt vrátil Jiří Veselý a svůj duel s Igorem Sijslingem dovedl do vítězného konce. Z postupu se teší i Petra Kvitová, jež za necelou hodinu smetla Rumunkou Cirsteaovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na Wimbledonu do druhého kola

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na Wimbledonu do druhého kola | Zdroj: Reuters

Příštím soupeřem Berdycha bude Němec Benjamin Becker, kterého český tenista porazil v pěti ze šesti vzájemných zápasů a v Londýně nad ním vyhrál ve 2. kole před šesti lety.

Zápas Berdycha na kurtu číslo 18 byl v úterý přerušen za stavu 4:1 ve čtvrté sadě. Desátý nasazený hráč už mohl být teoreticky v šatně s postupem, ale ve druhé sadě nedokázal utkání za stavu 5:4 dopodávat a v koncovce set ztratil. Ještě předtím byl duel ve druhém setu za stavu 3:2 pro Berdycha asi na patnáct minut přerušen, jelikož v hledišti zkolaboval fanoušek a musel být ošetřen.

Od stavu 0:1 ve třetí sadě získal Berdych devět her v řadě a mířil za postupem. Dodig si nechal po ztrátě třetího setu na kurtu ošetřit záda.

I dohrávka začala kvůli dešti skoro s hodinovým zpožděním. Na jejím začátku měl Berdych hned brejkbol na 5:1, ale neuspěl a pak přišel sám o podání. Po vítězném bekhendu po lajně ale získal brejk zpět. Při prvním mečbolu za stavu 5:3 ale uklouzl, natáhl se na trávu a Dodig pohodlně namířil volej do kurtu.

Berdych pak o podání přišel. Mezitím se drobně rozpršelo, na ostatních kurtech byly zápasy přerušeny, ale Berdych s Dodigem hráli dál. Míč evidentně na vlhké trávě víc sklouzával a i hráči měli problém s pohybem. Za stavu 6:5 uklouzl Dodig a Berdych si připravil druhý mečbol, ale Chorvat ho odvrátil přímým bodem z podání.

Rob mi snídaně nedělá, Pála mě překvapil, pochvaluje si "rozmazlená" tenistka Šafářová

Číst článek

Set dospěl do tie-breaku a Berdych v něm udělal dvojchybu na 2:2. Poté získal pět míčů v řadě a zápas při třetím mečbolu ukončil.

U sítě se český hráč poplácal po zádech s Dodigem, zamával fanouškům a spěchal do šatny. Kurt pořadatelé vzápětí rychle zakryli před deštěm plachtou.

Pouze tři sety pak k postupu do druhého kola potřeboval Jiří Veselý, který porazil Igora Sijslinga 6:2, 6:4 a 7:6. Také jeho zápas začal již v úterý, ale skončil až dnes. Českého tenistu to však nerozhodilo a proti Nizozemci předvedl velmi dobrý výkon, když za celý průběh utkání ani jednou neztratil servis.

Veselý do dnešní dohrávky vstupoval za stavu 2:0 na sety, takže mu zbývalo k postupu uhrát jediný set. To Veselý zvládl, když třetí set ovládl v tie-breaku a stejně jako na předchozím grandslamu v Paříži si zahraje minimálně druhé kolo.

Kvitová se na kurt dostala až v podvečer

Déšť komplikoval program i českým tenistkám. Až po 18. hodině na kurt vstoupila Petra Kvitová.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka do druhého kola Wimbledonu prošla zcela suverénně, když Rumunku Soranu Cirsteaovou zdolala ve dvou setech 6:0 a 6:4.

Fedcupová reprezentantka vstoupila do utkání proti 85. hráčce světa ve velkém stylu – úvodní sadu získala za pouhých 16 minut. Ve druhém setu už dominance Kvitové nebyla tak velká, nicméně i tak potvrdila roli favoritky a bez zaváhání prošla do dalšího kola.

Se zpožděním šla do akce i Barbora Strýcová, ale i během jejího zápasu se rozpršelo a byl přerušen. Duely Karolíny Plíškové, Denisy Allertové a Lucie Šafářové byly přesunuty na zítra.

ČTK, Stanislav Zbyněk, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme