Berdychova sezona byla ta nejúspěšnější

Účast na Turnaji mistrů v Londýně dala Tomáši Berdychovi pečeť na životní sezonu. Český tenista ji zakončí jako šestý hráč světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: ČTK

,,Tomáš je hráč, který letos zažil svůj nejlepší rok, dosáhl skvělých výsledků na grandslamech, udělal velký pokrok, zlepšil se po psychické stránce," myslí si nejen Srb Novak Djokovič, který se s Tomášem Berdychem letos utkal třikrát. A hodně podobně se na Turnaji mistrů v Londýně vyjádřil třeba také Rafael Nadal.

Přitom kdo by to byl na začátku kalendářního roku řekl. Tomáš Berdych psychicky unavený z předchozí sezony zakončené porážkou ve finále Davis Cupu prakticky před tou novou neodpočíval, a z prvního Grand slamu sezony ho posílal sotva průměrný tenista Kazach Jevgenij Koroljov už po druhém kole.

,,Je potřeba, aby člověk maximálně využil svého volna, co mezi turnajema má. Abych se připravil a nehrál každý týden, protože jinak to lepší nebude," říkal v polovině ledna v australském Melbourne na duši raněný Tomáš Berdych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berdychova sezona byla ta nejúspěšnější

A změna plánu se vyplatila, v zámoří sbíral český tenista nejen body do světového žebříčku, ale také poztrácené sebevědomí. A přišel den D, 30. března v osmifinále turnaje v Miami utíká Rogerovi Federerovi v tiebreaku rozhodující sady z mečbolu, a tehdy ještě nejlepšího hráče světa vzápětí teprve podruhé v kariéře slavně poráží.

,,Skončili jsme asi v půl jedné v noci a dali si jedno pivo na spaní. Přeci jen po takovém zápase se moc spát nechce," tvrdil Berdych. A to ještě Tomáš Berdych netušil, jak blahodárný prostředek tehdy do svého těla vítězstvím nad světovou jedničkou dostal.

I na ne zrovna nejoblíbenější antuce si český tenista vystřílel životní úspěch a semifinále z Roland Garros pár týdnů na to ještě překonal senzační účastí ve wimbledonském finále, kam dokráčel i díky dalšímu vítězství nad Rogerem Federerem a zatím jedinému triumfu nad Novakem Djokovičem.

,,Bohužel, jsou to zkušenosti, ze kterých se musím poučit. A jen dobře, že jsem si vyzkoušel něco nového."

Zatímco finálovou porážku od Rafaela Nadala ve Wimbledonu ještě přijímal Tomáš Berdych v pohodě, horší to bylo o měsíc později po dalším setkání s Rogerem Federerem. Český tenista byl ve čtvrtfinále turnaje v Torontu hodně blízko třetí výhře nad Švýcarem v řadě, vedl v rozhodujícím setu 5:2, ale nezvítězil a ze stínu tohoto nezdaru jen tak nedokázal vystoupit. US Open opouštěl hned po prvním kole, daviscupovému týmu příliš nepomohl ani v semifinále v srbském Bělehradě.

Prohry se slabšími

,,Myslím, že nebylo ideální si po Wimbledonu udělat pět týdnů pauzu. Protože když je člověk na velké vlně, jakože on byl a hráči z něj měli respekt, tak jsou na něj poté ostatní připravení," hledal tehdy příčiny Berdychovy herní nepohody nehrající daviscupový kapitán a bývalý trenér českého tenisty Jaroslav Navrátil.

Přesto, ve světovém žebříčku Berdych nemusel obhajovat body, a protože nejbližší konkurenti ztráceli, on paradoxně pořadím stoupal. Až byl 18. října šestý na světě, kde bude i teď po Turnaji mistrů, se kterým se loučil porážkou se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem v posledním zápase ve skupině.

,,Sezona byla dobrá, nejlepší, co jsem měl. Končit ji zápasem s prvním hráče světa - z toho nemůžu být špatný." Právě účast mezi nejlepšími osmi tenisty v Londýně byla hnacím motorem Tomáše Berdycha, jenže v době, kdy se českému tenistovi nedařilo, měl stroj spíše zpětný chod.

Vidina být mezi elitou svěřence Tomáše Krupy svazovala, a tak prohrával zápasy i s žebříčkově mnohem níže postavenými hráči. Třeba v prvním kole v Basileji to byl na začátku listopadu tou dobou až dvaasedmdesátý muž na světě Tobias Kamke z Německa.

Berdych v londýnské hale | Foto: Jaroslav Plašil

,,Nedokážu z toho mít na kurtu radost a mám hlavu zaplácanou tou prohrou," říkal Berdych. Dnes už se tomu může Tomáš Berdych zasmát, o účast na Turnaji mistrů nakonec nepřišel. A nakonec paradoxně nezdary z druhé poloviny roku se mu mohou hodit.

Obhájit současné žebříčkové postavení totiž nebude hlavně kvůli fantastickému jaru a létu jen tak, takže ztráty ze zimy a podzimu vlastně přijdou v další sezoně vhod. Tomáš Berdych, který bude chtít odehrát i rok 2011 tak, aby nechyběl mezi nejlepšími osmi na Turnaji mistrů v Londýně.

,,To je to jediné, co se dá teď říct. Ale spíš chci teď vypnout," říká šestý tenista světa uplynulé sezony Tomáš Berdych.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme