Berdychovi stále uniká grandslamový titul. V tréninku si ale nemám co vytknout, říká

S novým koučem změnil techniku podání a začal být na kurtu ještě o něco nebezpečnější, takže po čase opět zvedl vlnu očekávání. Vlastních i veřejnosti, která věčný boj Tomáše Berdycha o grandslamový titul sleduje. Jenže i tentokrát opouští nejlepší český singlista posledních let velký turnaj bez trofeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

Andy Roddick, Lleyton Hewitt či Marat Safin, to všechno jsou tenisté, kteří po roce 2000 získali grandslamové tituly a dokonce byli světovými jedničkami, Australan dokonce jako nejmladší hráč v historiii. Byli skvělými profesionály, ale měli svým způsobem i trochu štěstí na dobu, do které se narodili.

Nesoupeřili s Rodem Laverem, Björnem Borgem, Ivanem Lendlem, Johnem McEnroem a dalšími dominátory, kteří ve svých kariérách posbírali drtivou většinu trofejí, o které se tou dobou bojovalo. A Rafael Nadal nebo Roger Federer se teprve prodírali nahoru. Je otázkou, jestli je Tomáš Berdych horším či lepším tenistou než byl třeba Roddick, ale je jisté že bojuje s o poznání silnější a konzistentnější konkurencí než zmíněný Američan na začátku tisíciletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkouším řadu věcí, které můžu vylepšit. Každý detail, když to jde,“ říká tenista Tomáš Berdych.

Má ve své části pavouka pokaždé minimálně dva až tři mnohonásobné grandslamové šampiony a také proto zatím nedošel dál než do finále. I když stále dokola hledá způsob, jak prorazit.

„Zkouším řadu věcí, které můžu vylepšit. Každý detail, když to jde,“ líčí Tomáš Berdych.

Pár detailů teď přišlo s novým koučem Goranem Ivanisevićem, pár jich zkoušel dříve s jinými trenéry, ještě v době, kdy s těmi nejlepšími držel větší krok. Třeba v roce 2012, kdy ještě Tomáše Berdycha vedl Tomáš Krupa, porazil sedmkrát v roce hráče světové desítky, mimochodem Andyho Murrayho a na grandslamovém US Open i bývalou světovou jedničku Rogera Federera.

„Rozbil jsem mu na kurtu jeho pohodu,“ pochvaloval si tehdy český tenista návod, který už pár ale let nedokáže v soubojích s těmi nejlepšími až na výjimky použít.

Strýcová vyhrála ve 3. kole v Melbourne s Garciaovou. Po boji jde dál i Karolína Plíšková

Číst článek

„Když bych to vzal čistě podle tréninku, tak nevidím nic, co bych si mohl vytknout. Na druhou stranu člověk taky musí vidět, že byl třeba na té nejvyšší úrovni, což stačilo k tomu, aby jim byl blízko, a teď je to třeba jinak,“ přemýšlí Tomáš Berdych nad tím, proč se mu v určitých fázích kariéry absolutní špička přiblížila a jindy zase vzdálila.

Od nejrůznějších expertů slyší slova uznání za konzistentní několikaleté výkony, i to, že je nejlepším hráčem z těch, co ještě grandslamový titul nezískali. Takové a podobné názory zřejmě ještě podporují velká očekávání, která se ale zatím na těch největších turnajích často mění ve zklamání.

„Pořád mám na to, abych byl schopen se držet na úrovni, se kterou jsem sám spokojen,“ říkal po svém dalším grandslamovém vystoupení Tomáš Berdych. Je jedním z mála Čechů, kteří patří ve svém oboru dlouhodobě do světové špičky, vždyť 7 let po sobě uzavíral rok v elitní desítce.

Může dělat práci, za kterou je dobře zaplacený, a která je mu koníčkem. Přesto, čtyřikrát do roka, po svých posledních zápasech grandslamových turnajů, bývá i zklamaný.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme