Bez jmen a důkazů je sázkařská kauza v tenise zbytečně vypuštěnou bublinou, říká Štěpánek

Zprávy BBC o údajném falšování tenisových zápasů v minulých letech vyvolaly velkou diskusi, ale zároveň i dost nepochopení mezi některými současnými hráči. BBC otevřela silné téma, ale konkrétní jména stále nepřinesla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do druhého kola Wimbledonu postoupil také Radek Štěpánek

Do druhého kola Wimbledonu postoupil také Radek Štěpánek | Zdroj: Reuters

Zpráva a následný pořad v radiu BBC4 sice detailně popsaly některé nekalé praktiky v tenisovém světě, jenže podle komentátorů nepřinesly v podstatě nic nového, o čem by veřejnost netušila. Hlavní informaci, že bylo 16 elitních hráčů v minulosti podezřelých z falšování zápasů, respektovaná stanice nikam neposunula.

Chybí důkazy a konkrétní jména se BBC bojí kvůli případným žalobám zveřejnit. Ale pak není správné, že takovou kauzu, která se navíc týká poměrně starého období, vypouští do světa, ozývá se také často mezi profesionály na Australian Open.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bez důkazů nemůže nikdo nikoho nařknout. Říká o sázkařské kauze v tenise tenista Radek Štěpánek, mluvil s ním Jaroslav Plašil

„V podstatě na to všichni mají stejný názor,“ říká jeden z nejzkušenějších tenistů na okruhu ATP Radek Štěpánek.

Pamatuje období od roku 2007 zpátky, kterého se kauza týká, a ví, jak to chodí v současnosti, ale o nikom by si netroufal říct, že mohl podvádět.

„Bez důkazů nemůže nikdo nikoho nařknout. To musí mít každý sám své čisté svědomí. A dokud nikdo nepřijde s konkrétními informacemi, tak je to prostě povídání o ničem, tak je to hloupost vytvořit bublinu nebo debatu o tom. Když budou jasné důkazy, jasně se pojmenuje kdo, kdy, co a jak, samozřejmě musí se proti tomu zakročit. Nikdo to nechce v našem sportu,“ dodává Štěpánek.

Sázení na zápasy a s tím související podvádění je často nazýváno rakovinou nejen tenisu, ale celého sportu. Hráči jsou kvůli tomu posílání na speciální školení, sotva mezi profesionály vstoupí.

„Tam je jedna jasná věc - prostě to musí okamžitě odmítnout a okamžitě nahlásit. Aby ten člověk neměl vůbec přístup do areálu,“ zdůrazňuje Štěpánek.

Na Australian Open je 8 tenistů obviněných z podvádění, tvrdí zdroj BBC

Číst článek

Že lidé, kteří jsou napojení na sázkařský byznys, do areálu chodí, se Radek Štěpánek dozvídá i třeba od kontrolorů najatých profesionální tenisovou asociací.

„Pracoval tam s počítačem. Šli ho vyhodit, on je uviděl, skočil přes plot a utekl pryč. Převlečený z parku pak přišel za dvě hodiny zpátky,“ popisuje tenista.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme