Boj tenistek o fedcupový hattrick zahájí ve Francii Plíšková

Karolína Plíšková zahájí boj tenistek o fedcupový hattrick. Češky jsou ve Štrasburku favoritkami finále s Francií a světová šestka nastoupí v sobotu od 14 hodin k utkání s Kristinou Mladenovicovou. Ve druhé sobotní dvouhře budou hrát Petra Kvitová a Caroline Garciaová. Pořadí zápasů v pátek vylosoval paralympijský vítěz ve čtyřhře z Ria Nicolas Peifer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková při pátečním tréninku ve francouzském Štrasburku

Karolína Plíšková při pátečním tréninku ve francouzském Štrasburku | Zdroj: ČTK

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály ženskou soutěž družstev čtyřikrát v uplynulých pěti letech.

„S rolí favoritek se už umíme vypořádat a jsem rád, že jsme v té pozici. To ale neznamená, že Francii podceníme. Čeká nás těžký zápas,“ řekl Pála. „Do utkání vstupujeme se sebevědomím, ale pak se musíme mít na pozoru,“ doplnil.

„Pokud se nám podaří vyhrát, byl by to úžasný úspěch,“ řekla francouzská kapitánka Amélie Mauresmová, která se může stát čtvrtou tenistkou, která by Fed Cup vyhrála jako hráčka i kapitánka. „Češky jsou strašně silné a pobraly za poslední roky v soutěži hodně sebevědomí. Jsou favoritkami, ale nic není nemožné,“ dodala.

Český tým je ve finále popáté za šest let, může tak mít určitou výhodu. „Bereme to s nadhledem. Tlak tam je, ale ne takový, aby nás to svazovalo. Byli jsme ve finále několikrát. Oni ho hrají poprvé a nevědí, co čekat, navíc doma. Může to pro ně být svazující, ale už předvedly, že se s tím dokážou poprat,“ řekla Kvitová.

Poslední dva dny tenisu v sezoně

Plíšková má s Mladenovicovou nerozhodnou bilanci 1:1 a Kvitová s Garciaovou 2:1. Obě Francouzky hrají aktivně a umějí být nebezpečné. „Mladenovicové fedcupy sedí. Když ji lidi ženou, je schopná podat dobrý výkon,“ upozornila Plíšková.

„Mám před sebou poslední dva dny tenisu v sezoně. Zkusím se zkoncentrovat, vyhecovat a budu tam chtít nechat všechno, i když mi to nepůjde. Budu se snažit získat vítězství, i když to třeba nebude hezký tenis,“ řekla Plíšková.

Kvitová útočí na svůj pátý triumf v soutěži a do Francie přijela po vydařeném konci sezony. Minulý týden vyhrála v Číně Elite Trophy. Z pozice světové jedenáctky bude v duelu s Garciaovovu (23. WTA) favoritkou.

„Caro je asi nejtalentovanější, má chlapské čtení hry, výborný kick ze servisu a hraje taky chytře,“ řekla Kvitová. „Garciaová je ten typ, který Fed Cup zmotivuje a dokáže ze sebe dostat víc než v normálních zápasech. Budu se muset držet základní čáry, neustupovat moc daleko. Musím se soustředit na začátky výměn a hnát ji,“ plánovala Kvitová.

Do čtyřhry se Strýcovou a Hradeckou

Do čtyřhry Pála nahlásil zbylé dvě členky týmu Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou, ale do páru může podle potřeby zamíchat Plíškovou. Za domácí by měly hrát Mladenovicová s Garciaovou, nejlepší deblový pár této sezony, i když při losu kapitánka Mauresmová nahlásila dvojici Cornetová, Parmentierová.

Vedle československého a španělského týmu dosáhly na tři výhry za sebou už jen Američanky, které v letech 1976 až 1982 triumfovaly sedmkrát. Právě tým USA je ve Fed Cupu se 17 tituly neúspěšnější.

České tenistky mají s Francií vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy. Naposledy spolu týmy hrály loni v semifinále v Ostravě, kde domácí hráčky zvítězily 3:1.

Program finále Francie - ČR (Štrasburk, hala - tvrdý povrch):

Sobota (14:00): Mladenovicová (42. v žebříčku dvouhry WTA) - Karolína Plíšková (6.), Garciaová (23.) - Kvitová (11.).
Neděle (13:30): Garciaová - Plíšková, Mladenovicová - Kvitová; Cornetová, Parmentierová - Strýcová, Hradecká.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme