Budoucností daviscupového týmu můžou být Veselý s Pavláskem

Dříve to byli Kodeš a Hřebec, pak třeba Lendl a Šmíd, v posledních letech Berdych a Štěpánek. Daviscupové týmy táhly v těch nejslavnějších érách dvojice. Nový úspěšný tandem je zatím v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvacetiletý český tenista Jiří Veselý slaví premiérový triumf v daviscupovém utkání pod dohledem Jaroslav Navrátila (vlevo)

Dvacetiletý český tenista Jiří Veselý slaví premiérový triumf v daviscupovém utkání pod dohledem Jaroslav Navrátila (vlevo) | Zdroj: Reuters

A nejúspěšnější český kapitán v historii Jaroslav Navrátil už na něj čekat nebude, i když by to byl zajímavý příběh - Jaroslav Navrátil na lavičce, na dvorci dva vrstevníci Jiří Veselý a Adam Pavlásek, které právě davicupový kapitán osobně trénoval.

Něco takového už prožil s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem, které také znal jako kouč od malička, a pak se s nimi sešel v českém týmu, dvakrát dokonce nad vyhranou salátovou mísou.

Ale zopakovat si totéž s novou dvojicí, to už nevidí reálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oba musíme makat a udělat pro to maximum, říká o budoucí spoolupráci s Adamem Pavláskem v Davis cupu Jiří Veselý

„Nevím, kdy se tam oni dostanou, ale mě už je sedmapadesát. A nechci, aby tam pak seděl starej pantáta,“ říkal s nadhledem Jaroslav Navrátil.

Česká reprezentace může mít ještě několik let, i když třeba ne pravidelně Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka, spolehlivého Lukáše Rosola připraveného kdykoli oba zmíněné borce zastoupit, ale nová nastupující dvojice by se náramně hodila.

Adam Pavlásek už párkrát ukázal, že talent má, jednadvacetiletý Jiří Veselý už je zabydlený ve světové stovce a zřejmě právě on jednou daviscupovou partu potáhne.

„Není to úplně nereálné. Tomáš se může začít soustředit na svoji kariéru, ale to je otázka pro něj. Doufám ale, že Tomáš, Radek i Lukáš budou hrát, dokud to půjde.“

Podle daviscupového kapitána Navrátila by v budoucnu mohl tým vést Štěpánek

Číst článek

Teď je zatím Jiří Veselý v pozici týmové čtyřky a snaží se co nejvíc naučit od těch nejlepších. Za rozhodnutého stavu sbírá zkušenosti a také už výhry. Navíc prý také cítí, jak se jeho pozice v partě postupně mění.

Jednou by byl rád úplně na špici dobře fungující sestavy, i když přiznává, že asi sotva dokáže vytvářet atmosféru, jakou teď během srazů dělá Radek Štěpánek.

„Vyrovnat se Radkovi to je skoro nemožné. Každou volnou minutu je nějaký vtípek, dokáže všechny rozesmát, i když jsme každý povahově jiný. Osobně si s přibývajícími zápasy srandu užívám a už si dovolím i nějaký vtípek,“ říká Jiří Veselý.

Český daviscupový tým před semifinále Davis Cupu ve Francii: zleva Jiří Veselý, Lukáš Rosol, kapitán Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych | Foto: ČTK

Dost pravděpodobně on bude lídrem další generace tenistů v daviscupovém týmu. Kdo mu bude sekundovat, už tak jisté není, úspěšných mladíků zase tolik není.

Na druhou stranu nejenom Radek Štěpánek se prosazoval mezi dospělými až později, těch příkladů je hned několik, takže třeba i dvojice Veselý Pavlásek bude jednou bojovat o ty nejvyšší cíle, i když to tak teď nemusí vypadat.

„Oba musíme makat a udělat pro to maximum. Třeba pak jednoho dne spojíme síly a budeme bojovat o salátovou mísu,“ věří Jiří Veselý.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme