Byl příliš dobrý, uznal Federer. Djoković v mužském tenise nemá konkurenci

Srb Novak Djoković vyhrál v zápase o titul ve Wimbledonu nad Švýcarem stejně jako loni, tentokrát 3:1 na sety a na grandslamovém turnaji triumfoval už podeváté. Zároveň potvrdil, jak dominantní postavení má v současnosti mezi tenisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Djoković s titulem, Federer v pozadí, typický obrázek pro finále Wimbledonu v posledních letech

Djoković s titulem, Federer v pozadí, typický obrázek pro finále Wimbledonu v posledních letech | Zdroj: Reuters

„Novak hrál prostě příliš dobře. Nejen dnes, ale i celém turnaji a celém roce. I v minulém roce, i v předminulém,“ rozesmál poražený finalista Roger Federer publikum na centrálním dvorci v All England Clubu. I legendární Švýcar ví, že žije v éře Novaka Djokoviće.

Je otázkou, kolikrát v kariéře si ještě může Novak Djoković dojít pro grandslamový titul z mužské dvouhry. Začal je sbírat přece jen později ve srovnání se Rogerem Federerem či Rafaelem Nadalem, kteří jich mají 17, respektive 14.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále Wimbledonu sledoval reportér ČRo Jaroslav Plašil. Novak byl příliš dobrý, uznal po prohraném boji Roger Federer

Ale ať už bude konečný počet triumfů jakýkoli, je zřejmé, jak dominantní 28letý Srb v současné době je. Ukázal to i v jednom z nejočekávanějších finálových zápasů za poslední roky a vyhrál svůj už devátý grandslam.

„Hrát s Rogerem Federerem na centrálním kurtu, na trávě, kde je nesilnější, je pro mě největší výzva,“ přiznal Novak Djoković. „Vyhrát největší turnaj světa a držet potřetí wimbledonskou trofej je velmi vzrušující pocit.“

Počet grandslamových titulů:
Roger Federer 17
Rafael Nadal a Pete Sampras 14
Roy Emerson 12
Rod Laver a Björn Borg 11
Bill Tilden 10
Novak Djoković 9
Tučně zvýraznění hráči jsou stále aktivní

Trenér Marián Vajda, který Djokoviće prvně dovedl na pozici světové jedničky, před časem říkal, že Srbovi trochu schází velká rivalita z minulosti. Španěl Rafael Nadal se po zdravotních problémech nedokázal vrátit v tak velkém stylu jako v roce 2013 a bez sebevědomí není hráčem, který by dokázal světovou jedničku tenistu porážet.

Stylem nepříjemný Švýcar Stan Wawrinka se zase ke vzájemným soubojům se současnou světovou jedničkou neprobojuje tak často. A zatím ani nedozrál některý z velkých talentů posledních let. Zdá se tedy, že éra vlády Novaka Djokoviće ještě nějakou dobu potrvá.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme