Bývalý tenista Cash: Lendl byl pro mě číslo jedna

Za necelé dva dny se světová tenisová legenda Ivan Lendl představí po téměř třiceti letech ostravským fanouškům. Hrát bude proti jiné bývalé hvězdě, Švédu Björnu Borgovi. Rozdílů mezi oběma hráči je nespočítaně, ale jeden se z pohledu Ivana Lendla přímo nabízí - Wimbledon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární tenista Ivan Lendl se představí na exhibici v Ostravě

Legendární tenista Ivan Lendl se představí na exhibici v Ostravě | Zdroj: ČTK

Zatímco o čtyři roky starší Borg vyhrál travnatý grandslam pětkrát v řadě, Lendl byl dvakrát za sebou 'jen' ve finále. Naposledy v roce 1987, kdy podlehl Australanu Patu Cashovi.

"Ivan hrál rok předtím o titul proti Borisi Beckerovi a mně každý říkal, že Wimbledon je jediný grandslam, který nevyhrál. A měl by vyhrát. Jenže to by chtěl každý," skoro se při své loňské návštěvě Prahy omlouval Cash za to, že se Lendl kvůli němu nedostal do společnosti sedmi mužů, kterým se v historii povedlo vyhrát všechny turnaje velké čtyřky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legendární tenista Pat Cash o jiné legendě - Ivanu Lendlovi

"Ivan byl pro mě číslo jedna, byl neuvěřitelný. Myslím, že měl také trochu smůly, protože tenkrát bylo ve Wimbledonu velké horko a v takových podmínkách nemůžete hrát dlouhé výměny od základní čáry, obzvlášť proti mému útočnému stylu. A zároveň jsem věděl, že na síti není nejsilnější, takže když ho donutím hrát voleje, mohl by chybovat," vzpomíná Cash.

Tato taktika se Cashovi vyplatila a vítězstvím 3:0 na sety získal svůj první a zároveň také poslední grandslamový titul. Ani on už ale není tenisovým profesionálem, nýbrž televizním komentátorem, podle kterého se úroveň hry od osmdesátých let nijak nezvýšila, spíš naopak.

"Tenis můžete hrát několika styly. V naší době jsme útočili, využívali mnoho úderů a více u toho mysleli. Když v současnosti spolukomentuji grandslamy, často si po třech čtyřech zápasech nevzpomenu, co v nich bylo jiného.

A to platí třeba i pro Federera - je hodně předvídatelný. Hraje výborně, ale jeho pojetí se od ostatních nijak neliší. Zatímco Wilander, Leconte, Lendl, Edberg - každý měl jiný styl, jinou taktiku," říká Pat Cash. Také to může být dobrá pozvánka na páteční ostravskou exhibici, protože Australanem vyjmenované prvky z hry Ivana Lendla s Björnem Borgem za ta léta určitě nevymizely.

Alena Benešová, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme