Češi porazili Austrálii pouze jednou, je to 40 let a byl u toho i Tony Roche

České tenisty čeká první kolo světové skupiny Davisova poháru a v něm střetnutí s jedním z nejlepších týmů historie. Australané s Českem nebo ještě Československem zatím prohráli pouze jednou z dosavadních sedmi zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Davis Cupu ČR - Austrálie rozehraje Thanasi Kokkinakis (vlevo) a Lukáš Rosol

Utkání Davis Cupu ČR - Austrálie rozehraje Thanasi Kokkinakis (vlevo) a Lukáš Rosol | Zdroj: ČTK

Bylo to před čtyřiceti lety na pražské Štvanici a byl u toho také legendární hráč i trenér Tony Roche, který je teď v Ostravě.

„Jo, jo, to jste musel být ještě velmi malý chlapec," usmívá se v narážce na 40 let starý zápas Tony Roche, který je teď v Ostravě coby mentor týmové jedničky Bernarda Tomica a vlastně i dalších Australanů.

V roce 1975 byl on sám tím nejdůležitějším hráčem, jenže na Štvanici nečekaně prohrál s Jiřím Hřebcem, který tou dobou ještě vzpamatovával z těžké autonehody, a pak také i s Janem Kodešem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští tenisté porazili v historii Austrálii pouze jednou. Před čtyřiceti lety a byl u toho i legendární Tony Roche, dnes trenér a mentor australských tenistů

„Třicetiletý Astralan Roche, který je jedním z předních světových hráčů, a který už dosáhl řady obrovských úspěchů, se dnes snaží, bojuje, ale prostě na Kodešovu hru prostě nemá.“

Senzační úspěch teď po čtyřiceti letech mohou napodobit čeští tenisté v Ostravě. Také oni nebudou v utkání favority, i když z jiných důvodů.

Na rozdíl od roku 1975 nepůjdou do zápasu v nejsilnějším možném složení, navíc Lukáš Rosol i Jiří Veselý mají teď za sebou několik prohraných utkání v řadě.

„Nemám žádný blok. Chybělo mi akorát odehrát zápasy, takže teď jsem se tady snažil na každém tréninku hrát body se servisem, abych se do toho co nejdříve dostal, popisoval situaci Lukáš Rosol.

V Davis Cupu začne Rosol s Kokkinakisem, pak se střetne Veselý s Tomicem

Číst článek

„Samozřejmě vyhrané utkání za sebou nemám, ale nepředváděl jsem v poslední době špatné výkony. Je důležité se dívat dopředu a pokusit se zůstat pozitivní,“ věří Jiří Veselý.

Bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka tahounů posledních let ale čeká Jaroslav Navrátil jedno z nejtěžších utkání, od doby, kdy je kapitánem.

„Je to pro mě nová role. Co jsem kapitánem, tak jsem se devět let opíral o dvojici Berdych – Štěpánek. Až na výjimky,“ říká Jaroslav Navrátil, kapitán českého týmu, který extrémně těžké utkání s Australany rozehraje v 15:30.

 

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme